Keijzer (CDA) koningin van de voorkeurstemmen
De kampioen in het vergaren van voorkeurstemmen was bij de Kamerverkiezingen van vorige week CDA-kandidaat Keijzer. Op de nummer twee van de CDA-lijst stemden, zo bleek uit cijfers die de Kiesraad dinsdag openbaar maakte, 165.384 kiezers.
Keijzer verzamelde daarmee meer stemmen dan sommige lijsttrekkers. Op DENK-leider Kuzu bijvoorbeeld stemden 129.025 personen; op Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie, 124.991.
Voorkeursdrempel
Van de 150 gekozen Kamerleden zijn er 43 op eigen kracht gekozen. Zij overschreden de zogeheten voorkeursdrempel, die dit jaar op 17.527 stemmen lag.
Voor vier kandidaten geldt dat zij zodanig laag op hun kieslijst stonden dat zij zonder deze voorkeurstemmen niet in de Kamer zouden zijn gekomen. Zo stond PvdA’er Ploumen op nummer 10: net te laag om in de Kamer te komen. Maar doordat 21.990 kiezers op haar stemden, rukte zij op de PvdA-lijst op naar plek 5.
De op nummer 44 van de CDA-lijst geplaatste agrariër Von Martels (21.510 stemmen) werd via voorkeurstemmen als vierde christendemocraat gekozen, na Buma, Keijzer en Omtzigt (97.638 stemmen).
Bij GroenLinks werden maar liefst twee kandidaten gekozen die zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer zouden zijn beland: Diks en Westerveld. Ook GL-Kamerlid Van Tongeren, die pas na protest van de achterban alsnog een plaats op de kandidatenlijst kreeg, behaalde ruimschoots op eigen kracht de Kamer.
Eigen kracht
Van de vijf CU-Kamerleden die vorige week in het parlement werden gekozen, kwam behalve lijsttrekker Segers alleen de nummer 2 van de lijst, Schouten, op eigen kracht in de Kamer.
Schouten, de financieel specialist van de ChristenUnie, kreeg 33.192 stemmen. Voordewind en Dik-Faber behaalden beiden ruim 6000 stemmen, Bruins ruim 1600.
In totaal behaalde de ChristenUnie 356.271 stemmen, wat gelijkstaat met 3,4 procent van alle uitgebrachte stemmen. De kiesdeler was dit jaar 70.106 stemmen.
Bij de SGP kwam, behalve lijsttrekker Van der Staaij, niemand op eigen kracht in de Kamer. De nummer twee van de lijst, Dijkgraaf, behaalde 13.573 stemmen. De nummer drie, Bisschop, 1570.
In totaal behaalde de SGP 218.950 stemmen, wat gelijkstaat met 2,1 procent van alle uitgebrachte stemmen.
De partij Jezus Leeft haalde 3.009 stemmen: afgerond 0,0 procent van het totale aantal stemmen.
Er was bij deze Kamerverkiezingen sprake van twee lijstcombinaties: die van PvdA en GroenLinks, en die van ChristenUnie en SGP. De uitslag van de verkiezingen zou, aldus de Kiesraad, zónder deze lijstcombinaties echter niet anders geweest zijn dan mét.
In vergelijking met de Kamerverkiezingen van 2012 behaalde de SGP een plus van 22.170 stemmen, wat een stijging inhoudt van ruim 11 procent. Toch was dat lang niet genoeg voor een vierde zetel. Met het nu behaalde stemmenaantal heeft de SGP recht op 3,14 Kamerzetels, rekende het partijbureau van de SGP dinsdag uit.
De lijstcombinatie ChristenUnie-SGP won in vergelijking met vijf jaar geleden 83.855 stemmen. Daarmee kwam de combinatie nog 28.165 stemmen tekort voor een negende zetel.
Die zetel zou in dat laatste geval zijn ‘afgesnoept’ van de PvdD.
Deze Kamerverkiezingen waren in principe de laatste keer dat zogeheten horizontale lijstcombinaties mogelijk waren.
Als de Eerste Kamer binnenkort instemt met het betreffende wetsvoorstel, zijn lijstcombinaties vanaf dan niet meer toegestaan. In die situatie kunnen grote partijen nog gemakkelijker dan nu restzetels bemachtigen.
Dit jaar waren er acht restzetels te verdelen. Twee gingen er naar de VVD, de overige gingen naar PVV, CDA, SP, PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren.