‘Keep it cool’ in de kamers
De lente staat op de drempel. Fijn! Maar de zomer staat er vlak achter. Wat moet je doen als het kwik de 25-gradengrens doorbreekt? Hoe houd je hitte buiten het huis?
De belangrijkste oorzaak van een heet huis is -uiteraard- de zon die door de ramen naar binnen brandt. Toch zou ook een woning zonder ramen opwarmen door daken en muren die hun hitte naarbinnen afgeven. Om toch koele kamers te krijgen, enkele ‘coole’ tips op een rij.
Zonwering
Een van de nuttigste oplossingen voor de opwarming van een woning is het aanbrengen van zonwering. Voorkom dat de zon haar warmte door ruiten naar binnen straalt en je hebt de belangrijkste opwarmingsoorzaak weggenomen. Denk goed na over de meeste geschikte zonwering, want die is er in zeer veel soorten en maten: screens, luiken, (rol)gordijnen, markiezen, uitvalschermen en ga zo maar door. Over het algemeen geldt: varianten aan de buitenzijde van het venster zijn effectiever dan varianten aan de binnenzijde.
Binnenzonwering als jaloezieën en gordijnen stoppen het licht van de zon, maar haar warmte niet. Buitenzonwering als zonneschermen, markiezen en screens houden een groot deel van het licht en bijna alle warmte tegen. Rolluiken werken het best, maar ze geven wel een soort ‘gevangenisgevoel’ en laten de huiseigenaar in het donker achter. En om dan een (warme) lamp aan te doen…
Luchtkoelsystemen
Wie niet preventief te werk wil of kan gaan, moet zijn ‘binnensauna’ voor lief nemen of repressief optreden. In het laatste geval moet hij ervoor zorgen dat de lucht in zijn woning in beweging komt door ventilatoren en/of afkoelt door coolers en airco’s. Bewegende luchtstromen uit een ventilator hebben een verkoelend effect, omdat ze transpiratie laten opdrogen, waardoor de huidtemperatuur daalt. Het nadeel van zo’n apparaat is dat het de kamertemperatuur zelf niet laat dalen.
Wie én bewegende én koelere lucht wil voelen, moet een cooler of een airco aanschaffen. De eerste brengt de kamertemperatuur naar beneden door droge, warme lucht aan te zuigen en die over een vochtig membraan te leiden. De aangevoerde lucht verdampt het water erin, verdamping kost warmte en dus gaat het kwik naar beneden. Er zijn mobiele exemplaren vanaf een euro of 80 op de markt.
Een airco koelt beter dankzij zijn koudevloeistof, maar hij is dan ook een stukje duurder. Kleine, mobiele exemplaren beginnen al snel bij 200 euro. Bovendien maken veel airco’s behoorlijk wat herrie en vreten ze energie. Een woordvoerder van het Platform voor duurzaam wonen en leven rekent voor: „Een airco voor thuis gebruikt al snel 1000 watt of meer. Als zo’n 1000 watt-airco 100 dagen 8 uur gebruikt wordt op half vermogen kost dit 400 kWh stroom ofwel bijna 100 euro.”
Let bij de (eventuele) aankoop van een airco in ieder geval goed op het aantal kubieke meters dat het ding aankan. En op de lengte van de slang. Wat betreft de prijs: mobiele airco’s zijn het goedkoopst, maar een splitmodel met binnen- en buitenunit is energiezuiniger en stiller.
Isolatie
Goede isolatie houdt warmte ’s winters binnen en ’s zomers buiten. Isoleer dus dak, muren en eventueel de kruipruimte en neem dubbel glas. De kosten van isolatie verdienen zich bijna altijd terug, zeker als de klus voor subsidie in aanmerking komt. Check de voorwaarden! Bovendien wordt de woning door isolatie comfortabeler en stijgt ze in waarde. Denk ook na over de montage van horren, als er toch nieuw glas gaat komen: scheelt heel wat muggenbulten en gezoem.
Lampen en apparaten
Elk apparaat en elke lamp die energie gebruikt, geeft warmte af. Koop dus energiezuinige exemplaren of laat het een en ander uit (niet op stand-by zetten, maar stekker eruit trekken!). Led-lampen worden minder warm dan halogeen- of gloeilampen, een nieuwe koelkast of vriezer vreet veel minder energie dan moderne modellen.
Helpt het allemaal niets, houd dan je eigen lichaam koel: draag lichtkleurige, dunne, katoenen kleding, drink geen thee of koffie, maar veel, koel water. Neem een (koel) bad of ga in de kelder of kruipruimte zitten…