Rumsfeld bezoekt troepen in Bagdad
Het Pentagon geeft waarschijnlijk geen foto’s vrij van Iraakse gevangenen die door Amerikaanse soldaten worden mishandeld. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, die donderdag een onaangekondigd bezoek bracht aan de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. gezegd.
„Ik zou ze graag allemaal vrijgeven, zodat we alles achter ons kunnen laten”, zei een vermoeid ogende Rumsfeld over de foto’s. Publicatie kan volgens Rumsfeld niet om juridische redenen. De Conventies van Genève verbieden de publicatie van foto’s van krijgsgevangenen. Tegelijkertijd zei Rumsfeld ervan uit te gaan dat er de komende dagen nieuwe informatie over mishandelingen publiek zal worden.
De 71-jarige Rumsfeld sprak met klem tegen dat het Pentagon heeft geprobeerd te voorkomen dat het nieuws over de mishandelingen naar buiten zou komen. „De rommel die je blijft lezen over het Pentagon, dat dingen doet om informatie achter te houden, is oneerlijk en onjuist. Als ik enig bewijs vind dat zoiets toch gebeurt, maak ik daar een einde aan.”
Later sprak Rumsfeld Amerikaanse soldaten toe in de Abu Ghraib-gevangenis, waar de tot nu toe bekende gevallen van mishandeling hebben plaatsgevonden. Hij zei dat de mishandelingen een grote klap waren, maar dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft. „De wereld zal zien hoe een vrije en democratische maatschappij functioneert.”
De militairen moeten zich volgens Rumsfeld niet van de wijs laten brengen door kritiek. „Ik ben gestopt met kranten lezen”, aldus Rumsfeld. Hij leest naar eigen zeggen nu een boek over de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). In dat veel bloediger conflict werd vaak kwaadaardige kritiek gespuid, ook op president Lincoln, stelde de bewindsman.
Tijdens de vlucht van Washington naar Bagdad ontkende Rumsfeld tegen journalisten dat het Pentagon probeert het schandaal in de Abu Ghraib-gevangenis in de doofpot te stoppen. „Wie denkt dat ik in Irak ben om het vuurtje te blussen, heeft het mis”, zei de bewindsman. Hij kondigde een volledige opheldering van de affaire aan, die door de publicatie van enkele foto’s in de media was losgebarsten.
Senatoren van de regerende Republikeinse Partij in de Verenigde Staten voelen niets voor het vrijgeven van meer foto’s van mishandelde Iraakse gedetineerden. De Republikeinen maakten dat duidelijk nadat zij en andere Congresleden achter gesloten deuren honderden foto’s en video’s van de martelpraktijken door Amerikanen hadden gezien.
Volgens de senatoren zouden de beelden een „inspiratie voor de vijand” kunnen vormen. Openbaarmaking van de foto’s zou Amerikaanse militairen en burgers nodeloos in gevaar brengen. Bovendien zou door de vrijgave van de foto’s en video’s de militaire rechtsgang tegen aangeklaagde gevangenbewaarders belemmerd kunnen worden.
Het Internationale Rode Kruis liet weten dat het openbaar maken van foto’s van krijgsgevangenen die worden mishandeld of vernederd inderdaad in strijd is met de Conventies van Genève, zoals Rumsfeld zei. Maar, zei een woordvoerster van het Rode Kruis, hetzelfde artikel in de Conventies verbiedt ook intimidatie, belediging en het gebruik van geweld. „Als je het artikel citeert, citeer het dan ook helemaal.”