Politiek

Kiezer straft coalitie VVD en PvdA af

De kiezer heeft de regeringscoalitie van VVD en PvdA fors afgestraft. In 2012 behaalden de twee partijen samen 81 zetels, nu 42.

Redactie politiek
16 March 2017 11:39Gewijzigd op 16 November 2020 10:03
De lijsttrekkers van VVD, D66 en ChristenUnie, Rutte, Pechtold en Segers, tijdens een afsluitend lijsttrekkersdebat in Nieuwspoort. beeld ANP, Remko de Waal
De lijsttrekkers van VVD, D66 en ChristenUnie, Rutte, Pechtold en Segers, tijdens een afsluitend lijsttrekkersdebat in Nieuwspoort. beeld ANP, Remko de Waal

De grootste klap is voor de PvdA, die gaat van 38 naar 9 zetels. De VVD verliest er 8 en komt uit op 33. De liberalen blijven de grootste partij en mogen voor de derde achtereenvolgende keer het voortouw nemen bij de formatie.

Het verschil tussen de VVD en de tweede partij in grootte, de PVV, is aanzienlijk, namelijk 13 zetels. De PVV komt met 20 zetels in het parlement, dat is een winst van 5. Maar van de aangekondigde „patriottische lente” komt nu niets terecht. „Het zijn niet de 30 zetels waarop ik had gehoopt. Maar ik behoor tot de winnaars”, aldus Wilders.

Volgens de prognoses van het ANP krijgen CDA en D66 elk 19 zetels. Maar er kunnen nog verschuivingen optreden omdat enkele tientallen gemeenten nog geen einduitslag hebben aangeleverd.

GroenLinks en SP zijn ook even groot, beide hebben ze 14 zetels. Voor GroenLinks een winst van 13 en voor de SP een verlies van 1.

ChristenUnie en SGP blijven gelijk, respectievelijk op 5 en 3 zetels. De Partij voor de Dieren gaat van 2 naar 5 en 50PLUS van 1 naar 4. Er komen twee nieuwe partijen in de Tweede Kamer. DENK kan 3 zetels gaan innemen; Forum voor Democratie 2.

Verlies PvdA

Vooral het verlies van de PvdA maakt diepe indruk in Den Haag. VVD-lijsttrekker Rutte en VVD-fractievoorzitter Zijlstra besteedden er beiden tijdens hun toespraak op de VVD-verkiezingsavond aandacht aan. Ze wezen erop dat de PvdA verantwoordelijkheid heeft genomen om Nederland uit de crisis te halen en dat het zuur is als de kiezers de partij zo afstraffen. Zijlstra sprak over een avond „met een zwart randje.” Rutte zei tegen de NOS: „Ik baal hier ongelofelijk van.”

De VVD-leden konden daarin meekomen. Tijdens de VVD-uitslagenavond konden de VVD-leden via een groot scherm de uitzending over de verkiezingen volgen. Als een lijsttrekker van een grote partij het woord voerde, stopte de VVD-muziek en konden de aanwezigen de toespraak van de politici volgen.

Toen PvdA-lijsttrekker Asscher het woord had gevoerd en stelde dat hij voor zijn partij geen rol ziet bij de komende kabinetsformatie, kreeg hij ook van de liberalen op de VVD-uitslagenavond een langdurig applaus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer