Een spannende eindsprint: Reacties van kiezers uit Gouda
Ongemeen spannend is de eindsprint voor de verkiezingen. Hoe kijkt de burger terug op de campagne en waar gaat zijn of haar stem naartoe? Vijf reacties uit Gouda.
„Jesse Klaver geeft niet toe aan cynisme”
Heleen van Andel (48): „Ik vond de verkiezingscampagne best traditioneel. Foldertjes uitdelen, debatten houden. Ik vind het onbegrijpelijk dat Wilders de discussie vaak niet wil aangaan.
Ik had graag gezien dat er in de campagne meer aandacht zou zijn voor milieuvriendelijke innovaties. Voor de deeleconomie. Denk aan een auto met elkaar delen, gereedschap van elkaar lenen.
We moeten niet eindeloos klagen over wat er niet meer is. Saamhorigheid in buurten bestaat nog altijd. Die doet zich nu in andere vormen voor, via digitale kanalen.
Mijn stem gaat naar D66 of GroenLinks. Het is mooi dat Jesse Klaver van GroenLinks durft te dromen en niet toegeeft aan cynisme. In D66 spreken me het sociale en het liberale denken aan. De persoonlijke vrijheid. Bijvoorbeeld dat je zelf de keuze hebt je leven te beëindigen. Voorafgaand aan die euthanasie moet natuurlijk eerst grondig onderzoek worden gedaan. Zo’n beslissing mag geen wanhoopsdaad zijn.”
„Kind moet volkslied zingen”
Nico Vink (72): „Tijdens de campagne zitten politici nogal op elkaar in te hakken. Dag in, dag uit. Mijn stem gaat naar het CDA. Ik stem al jaren op die partij. Het CDA heeft goede, christelijke grondbeginselen. Denk aan zorg voor een ander, het benadrukken van normen en waarden.
Dat CDA-leider Buma ervoor pleit dat schoolkinderen het Wilhelmus moeten zingen, kan ik ergens wel begrijpen. Wat mij betreft hoeven die kinderen dat niet iedere dag te doen. Maar het is mooi dat ze het volkslied bij een aubade kunnen meezingen.
Ik vond het jammer dat het CDA de afgelopen jaren in de oppositie zat. Maar de partij heeft wel geleerd van die periode. Het CDA kan nu nog beter en scherper politiek bedrijven. Van groot belang is dat de partij goed naar burgers luistert. Bijvoorbeeld naar mensen die in zorginstellingen verblijven.
Burgers worden boos als de overheid hen in de steek laat. Dat zie je in Groningen, waar veel mensen schade ondervinden door aardbevingen als gevolg van gaswinning.”
„Vaste baan lastig voor jong en oud”
Sem Vermeij (21): „Veel politici willen ongeveer hetzelfde: betere zorg bijvoorbeeld. Ik zou het fijn vinden als ze wat meer gevoelens in hun optreden legden. Nu houden ze vooral ingestudeerde praatjes.
Ik weet nog niet op welke partij ik ga stemmen. Belangrijk is dat de nieuwe regering banen schept. Voor ouderen én jongeren is het lastig vast werk te krijgen. Zelf ben ik ondernemer, ik heb en brocanterie in Schoonhoven. Mijn moeder van 57 had eerst een eigen zaak, maar kon dat niet meer opbrengen. Ze heeft reuma. Nu zoekt ze werk, maar ze heeft dat nog niet gevonden.
In een stemwijzer kwam ik uit op de PVV. Wilders heeft goede standpunten. Onder Marokkanen zitten nogal wat slechteriken. Toch denk ik niet dat ik op Wilders stem. Je kunt niet zomaar alle buitenlanders het land uitsturen.
In Gouda ga ik ’s avonds niet zomaar alleen over straat. Ik vind het oneerbiedig en niet zo nodig als Marokkanen óf Nederlandse mannen naar me fluiten. „Pss, meisje!”
„Toon is meestal rustig en beschaafd”
Harry de Gier: „Ik vind de toon in de verkiezingscampagne rustig en beschaafd. Maar dan heb ik het over de gevestigde partijen: van GroenLinks tot de VVD. De PVV en DENK reken ik dan niet mee.
Het is van belang dat politici op een voorzichtige wijze te spreken over zorgpunten zoals de vluchtelingenstroom. Je kunt toch niet zomaar tegen iemand zeggen: U gaat maar terug naar eigen land. Stel dat iemand daar de doodstraf wacht?
Ik stem op de ChristenUnie. Partijleider Segers doet het goed. Belangrijke thema’s zijn voor mij duurzaamheid en de vrijheid van onderwijs. Ik geef onder meer les op de pabo van Driestar educatief. Terecht wil de ChristenUnie artikel 23 van de Grondwet, over de vrijheid van onderwijs, in stand houden. Ik denk genuanceerd over grondrechten. Enerzijds is het van belang dat we christelijke waarden in ons land in stand houden. Aan de andere kant waardeer ik de pluriforme maatschappij. Als je anderen jouw visie wilt opleggen, kan dat gevaarlijk zijn.”
„Rutte daadkrachtig in rel Turkije”
Marco van der Veer (32): „Tijdens de verkiezingscampagne geven politici natuurlijk vol gas. Maar je moet vooral kijken naar wat ze het hele jaar door doen. Politici beloven een hoop, maar moeten toch vaak compromissen sluiten. Ik begrijp dat wel.
Ik ga VVD of CDA stemmen. CDA-leider Buma spreekt me aan. Maar Rutte heeft meer ervaring. In het verleden koos ik VVD. Ik ben heel blij met de opstelling van premier Rutte in het conflict met Turkije. Rutte is daadkrachtig. Bám! Zeggen waar je voor staat. Dat spreekt me aan. Al vraag ik me wel af: Zou hij ook zo hebben gereageerd als er geen verkiezingen aankwamen?
Dat de Turkse president Erdogan ons land als een naziland wegzet, vind ik belachelijk. Wij zijn juist een land waar voor iedereen plek is. Daarom zal ik ook nooit PVV stemmen. Ik hoop dat de politiek zich ook inzet voor de pensioenen voor de jongere generatie. Ik ben servicemonteur. Ik betaal me scheel aan belasting en hoop dat er in de toekomst ook pensioen vorm mij overblijft.”