Turkse minister wil campagne hier doorzetten
Het omstreden bezoek dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland wil brengen, kan wat hem betreft best worden uitgesteld, maar niet worden afgesteld. Voor de Nederlandse politiek blijft de kwestie daardoor voortduren. Premier Mark Rutte blijft erop tegen dat de minister hier campagne wil komen voeren. Hij herhaalde dat „wij daar niet op zitten te wachten, niet voor en niet na de verkiezingen op 15 maart”.
Mevlüt Cavusoglu zegt dat hij donderdag overlegt met zijn Nederlandse collega Bert Koenders. Als die hem „vriendelijk vraagt” om zijn bezoek uit te stellen tot na de Tweede Kamerverkiezingen, zal hij dat doen. „Maar als er moeilijk wordt gedaan, kom ik zaterdag al.”
Alexander Pechtold noemt de bereidheid tot uitstel „een stap in de goede richting”. Cavusoglu blijkt in ieder geval het Nederlandse verkiezingsproces niet te willen beïnvloeden, aldus de D66-voorman. Pechtold houdt echter principiële bezwaren tegen de komst van „een vertegenwoordiger van dit regime die hier de boel onder spanning komt zetten”. Geert Wilders organiseerde woensdag een klein protest bij de Turkse ambassade.
De Turkse minister maakt een ronde door Europese landen om inwoners van Turkse komaf ertoe te bewegen op 16 maart in een referendum ’ja’ te zeggen tegen sterke uitbreiding van de macht van de president.
Nederland is niet het enige land dat moeite heeft met campagnebijeenkomsten. Zo heeft het stadsbestuur van Zürich, waar Cavusoglu zondag wil spreken, twijfels over de openbare veiligheid. Precies daarom ziet ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zo’n optreden in zijn stad niet zitten. Een officieel verbod heeft hij niet uitgevaardigd, omdat de exploitant van een zalencentrum in Hoogvliet besloot toch maar niet aan een bijeenkomst mee te werken.
In Hamburg ging een samenzijn niet door omdat de brandveiligheid niet op orde was. Cavusoglu sprak vervolgens een menigte toe vanaf het balkon van het Turkse consulaat.