Druk op asielweigeraars EU verder opgevoerd
Hoewel EU-landen afgelopen maand bijna 2000 asielzoekers lieten overkomen uit Italië en Griekenland, doen ze nog altijd minder dan ze hebben beloofd. De Europese Commissie dreigt nu echt hen voor het Europees Hof van Justitie te slepen als het aantal niet snel richting de 4500 per maand gaat. Dat kan tot boetes leiden.
Ook maant Brussel de lidstaten binnen een maand meer personeel en vooral materieel te leveren voor de Europese grens- en kustwacht. Solidariteit vereist dat de lidstaten hun besluiten zonder uitstel uitvoeren, waarschuwt EU-commissaris Frans Timmermans.
Sinds september 2015 zijn 13.546 asielzoekers herplaatst, terwijl dat er in september ruim 98.000 zouden moeten zijn. In dit tempo blijven mensen vastzitten in Italië en Griekenland terwijl dat niet nodig is, aldus de commissie. Alleen Malta en Finland liggen op schema, terwijl Oostenrijk, Polen en Hongarije nog altijd weigeren mensen op te nemen. Nederland doet het met 1486 mensen relatief goed, maar dat is nog maar een kwart van wat het zou moeten zijn.
Het hervestigen van Syrische asielzoekers uit kampen uit Turkije verloopt overigens wel „veelbelovend”. Tot nu toe zijn er ruim 3500 naar Europa overgevlogen. De lidstaten willen er 34.000 laten overkomen, waarvoor 213 miljoen euro is vrijgemaakt.
De commissie presenteerde donderdag ook een plan om lidstaten te helpen migranten zonder recht op bescherming sneller naar hun land terug te sturen. Hiervoor wordt, zoals al was uitgelekt, 200 miljoen euro beschikbaar gesteld, onder meer voor gezamenlijke terugkeervluchten door de Europese grenswacht. Mensen opsluiten is een optie, maar alleen als het niets anders kan. Het mag niet de buurt komen van iets wat lijkt op een concentratiekamp, zei EU-migratiecommissaris Dimitris Avramopoulos.
Landen krijgen het advies hun asielprocedures te versnellen, beter samen te werken en niet te dralen met uitzetbesluiten. Aan afspraken met Jordanië, Nigeria, Tunesië en een reeks andere Afrikaanse landen om mensen terug te nemen wordt gewerkt, maar dat gaat moeizaam. Ondertussen staan tot juli vijftien nieuwe trainingsprogramma’s voor de Libische kustwacht en marine op het programma.