Koken op kleur
Titel:
”Vegetarische variaties”
Auteur: Sonja van de Rhoer; The House of Books, Vianen, 2004
ISBN 90 443 0798 3
Pagina’s: 192
Prijs: € 25,-. Je hoeft geen verstokt vegetariër te zijn om af en toe een dag zonder vlees te willen eten. Mogelijkheden te over om zonder kip of koteletje een veelzijdig menu op te dissen. ”Vegetarische variaties” van Sonja van de Rhoer is bedoeld voor een bredere doelgroep dan alleen vegetariërs.
Mensen kiezen bewuster voor de maaltijd na de vogel- en de varkenspest en de bse-perikelen. Maar alleen het weglaten van vlees is niet voldoende voor een volwaardige maaltijd. Vegetarisch eten, mits goed en gevarieerd bereid, doet het verlangen naar vlees wegebben.
Sonja van de Rhoer, die meer dan 50 kookboeken op haar naam heeft staan, illustreert in ”Vegetarische variaties” dat koken zonder vlees allerminst smakeloos en saai hoeft te zijn. Het fris ogende kookboek neemt koks op kleur mee de keuken in. Het motto van de auteur: alles met mate, mits gevarieerd en veelzijdig.
Radijzen, tomaten, paprika’s, pepers of eikenbladsla vormen ingrediënten voor de rode pagina’s. Pompoenen, sinaasappelen, eieren, rozijnen, mosterd zijn basis voor schotels op de gele bladzijden. Bruine, witte, groene, paarse bladzijden, er zijn genoeg mogelijkheden. Het tamelijk prijzige boek biedt meer dan honderd recepten, al of niet met een mediterraan of exotisch tintje. Van Provençaalse tomatensaus tot Mexicaanse crêpes, met daartussen bijvoorbeeld een schotel van spruitjes met sinaasappel en hazelnoten of gebakken quornfilet met sesamkorst. Een veelheid aan variatietips, maakt het experimenteren nog leuker. Het aantal ingrediënten is overzichtelijk en niet al te moeilijk verkrijgbaar, de receptuur helder.