Wanneer kunnen we stoppen met werken?
Op welke leeftijd moeten werknemers kunnen stoppen met werken? Kabinet, de vakbeweging en werkgevers vinden dat mensen langer aan de slag moeten blijven, omdat door de vergrijzing een tekort aan werknemers dreigt te ontstaan.
De vraag hoe lang zorgt echter voor diepe verdeeldheid tussen de drie partijen. De werkgevers en de vakbeweging zouden vandaag proberen op één lijn te komen.
Werknemers kunnen nu nog belastingvrij geld opzij zetten om voor hun 65e te stoppen met werken. Het kabinet dreigt die maatregel af te schaffen. Werknemers verbieden om eerder te stoppen, kan het kabinet niet. Het wordt zonder de huidige fiscaal gunstige regelingen wel ongeveer een kwart duurder om prepensioen op te bouwen.
In een eerder compromisvoorstel wilde het kabinet het maximale spaartegoed voor prepensioen beperken tot anderhalf jaar. Om toch eerder te kunnen stoppen met werken, mochten werknemers in het ontwerp bovendien hun verlofregeling inzetten. Met beide regelingen zouden werknemers vanaf 61,4 jaar kunnen uittreden. Dit compromisvoorstel is door het kabinet inmiddels van tafel, omdat de vakbeweging en werkgevers verdeeld blijven.
Een meerderheid van de sociale partners wil dat werknemers het bijltje er rond hun 61e verjaardag bij neer kunnen gooien. Zij eisen dat mensen voor in totaal drie jaar prepensioen belastingvrij kunnen sparen, gecombineerd met één jaar uit de verlofregeling. Alleen VNO-NCW vindt dit te veel van het goede. Deze werkgeversorganisatie kan zich beter vinden in het verlopen compromisvoorstel van het kabinet.
Het kabinet wil pas verder onderhandelen met de vakbeweging en werkgevers als zij het onderling eens worden. Zouden zij er vandaag niet uitkomen, dan is het kabinet alsnog bereid te overleggen over het prepensioen en de verlofregeling. Hiervoor is alvast ruimte ingepland tijdens het voorjaarsoverleg volgende week dinsdag.
Mocht er geen overeenstemming komen, dan is het Najaarsakkoord van de baan. Daarin spraken werkgevers en de vakbeweging af de lonen in 2004 en 2005 nagenoeg te bevriezen. Als deze afspraak wordt opgeblazen, is dat slecht voor de economie. Bovendien zit het kabinet dan met een financieel probleem. Eerder afgesproken bezuinigingen worden dan niet gehaald.
Overigens hoeven werknemers die al een aanzienlijk spaarpotje aan prepensioen hebben opgebouwd, zich geen zorgen te maken dat zij dit kwijtraken. Ook zonder akkoord mogen zij dit gebruiken om voor hun 65e met pensioen te gaan.