„Politiek moet niet flirten met christelijke cultuur”
Politici moeten ermee ophouden om in campagnetijd te „flirten” met het christendom wanneer zij er tegelijkertijd blijk van geven geen boodschap te hebben aan „het fundament van de christelijke cultuur: de barmhartigheid.”
Dat staat in een aan de politiek gericht manifest dat theoloog en columnist Alain Verheij zaterdag naar buiten bracht. Het is ondertekend door diverse vertegenwoordigers van kerken en christelijke organisaties, zoals PKN-synodepreses Van den Broeke, bisschop De Korte, de christelijke gereformeerde ds. W. de Bruijn, EO-directeur Arjan Lock en theoloog Stefan Paas.
Groteske utopie
Je kunt „de christelijke cultuur onmogelijk mobiliseren als politieke kracht”, schrijft Verheij in zijn manifest. „Ons koninkrijk is een groteske utopie; te radicaal voor de compromissen van uw coalities, te allesomvattend voor uw landsgrenzen, te veeleisend voor uw verantwoordelijke beleidsmakers.”
Volgens het manifest zit het „uitnodigende karakter” diep verankerd in de christelijke cultuur. „Overal waar die term gebruikt wordt, moet er een welkom klinken. Jezelf ”christelijk” noemen om daarmee hele groepen anderen buiten te sluiten is geen optie binnen onze traditie.”
Holle retoriek
Het manifest sluit af met de conclusie dat „wij ervoor passen om ingezet te worden voor holle campagneretoriek, om als stemvee te worden opgetrommeld, om de symbolische stok te zijn waarmee anderen worden weggeslagen. Dat druist recht tegen het hart van het christendom in, dat wereldwijd open is, grenzeloos barmhartig en lokale politieke beslommeringen ver overstijgt.”
Een van de aanleidingen tot het schrijven van het manifest is het recente pleidooi van Thierry Baudet van Forum voor Democratie, die vorige week in het EO-programma De tafel van Tijs zei dat het christendom op alle Nederlandse scholen onderwezen zou moeten worden.