Unilever wijst fusie met Kraft Heinz resoluut af
Unilever heeft een overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz resoluut van de hand gewezen, zo is vrijdag meegedeeld. Het Brits-Nederlandse was- en voedingsmiddelenconcern vindt de geboden prijs van omgerekend ruim 134 miljard euro veel te laag en ziet financiële noch strategische voordelen in een fusie.
Volgens Unilever wil Kraft Heinz de overnamesom van 50 dollar (46,94 euro) per aandeel deels in contanten en deels in eigen aandelen voldoen. Het bedrijf vindt de geboden premie van 18 procent op de slotkoers van donderdag veel te mager en raadt zijn aandeelhouders aan geen actie te ondernemen op het bod.
Kraft Heinz zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. „Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor een transactie”, aldus de onderneming. Unilever ziet in het voorstel geen basis om verder te praten.
Een fusie tussen de twee voedingsmiddelengiganten zou de sauzen van Calvé en Hellmann’s onder één dak brengen met die van ketchupmaker Heinz. Andere bekende merken die het Amerikaanse concern in Nederland voert zijn Honig, Brinta, De Ruijter, Venz en Roosvicee. Unilever is onder meer bekend van Andrélon, Axe, Becel, Conimex, Dove, Knorr, Lipton, Ola, Omo, Prodent, Sun, Unox en Zwitsal. De producten van de onderneming worden naar schatting dagelijks gebruikt door zeker 2 miljard mensen.
Zou het tot een samensmelting komen, dan is Unilever op papier de grootste partij. Het Brits-Nederlandse bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 52,7 miljard euro. Het telt wereldwijd bijna 170.000 werknemers. Bij Kraft Heinz, dat goed was voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten, staan 42.000 mensen op de loonlijst. De marktwaarde van Unilever bedraagt ruim 118 miljard euro, die van Kraft Heinz omgerekend zo’n 100 miljard euro.
Het fusienieuws zorgde voor opwinding op de beursvloer in Amsterdam. Het aandeel Unilever schoot meer dan 10 procent omhoog. Het was- en voedingsmiddelenconcern geldt als een zwaargewicht op het Damrak.
Rutte
Unilever is een trots, mooi en belangrijk bedrijf. Dat zei premier Rutte vrijdag in een eerste reactie op het nieuws. Rutte, die zijn loopbaan bij het bedrijf begon, wilde niet inhoudelijk op de overname ingaan. „Het lijkt mij dat het in de eerste plaats een zaak is van het bedrijf, en niet van de overheid. Maar we zullen dat natuurlijk volgen.” De premier benadrukte dat hij nog niet over voldoende informatie beschikt om eventueel na te denken over een beschermingsconstructie: „Eerst meer weten.”