Politiek

Kamer schrikt van AIVD-rapport jihadisten

De Tweede Kamer wil volgende week met het kabinet in debat over het gevaar van terugkerende jihadisten. De Kamer is geschrokken van een rapport hierover van de inlichtingendienst AIVD. Daarin waarschuwt de dienst woensdag dat meer Nederlandse jihadisten terug willen naar huis nu zij in Syrië en Irak in het nauw raken.

ANP
15 February 2017 16:00Gewijzigd op 16 November 2020 09:49
Wilders. beeld ANP
Wilders. beeld ANP

Het gaat volgens de AIVD om ervaren en geharde strijders die zich hier zouden kunnen toeleggen op het voorbereiden en plegen van aanslagen of het rekruteren van nieuwe strijders.

PVV-leider Geert Wilders had op het debat aangedrongen. De ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Stef Blok (Veiligheid en Justitie) komen opdraven. Volgende week vergadert de huidige Tweede Kamer voor het laatst.

De huidige groep terugkeerders zou volgens de AIVD een grotere dreiging vormen dan voorheen. „Ze bleven langer in het strijdgebied, kregen wapentraining, deden strijdervaring op en bouwden aan hun jihadistische netwerk. Van iedere terugkeerder afzonderlijk moet worden vastgesteld hoe groot de dreiging is die van hem of haar uitgaat, wat er nodig is om die dreiging het hoofd te bieden.”

De inlichtingendienst waarschuwt ook specifiek voor het gevaar van militair getrainde kinderen die door hun ouders zijn meegenomen naar het strijdgebied. Er bevinden zich daar minstens tachtig Nederlandse kinderen. Ongeveer de helft van hen is daar geboren, de rest is door één of beide ouders meegenomen. „Minder dan 20 procent van deze kinderen is negen jaar of ouder. Omdat kinderen die zich in IS-gebied bevinden soms al vanaf negen jaar wapen- en gevechtstraining krijgen, worden zij vanaf die leeftijd door de AIVD meegeteld als uitreizigers. Ook minderjarigen die zelfstandig naar het strijdgebied gingen, worden als uitreizigers gezien.”

Sinds het uitbreken van het conflict in Syrië en Irak reisden ongeveer 280 Nederlandse jihadisten naar het strijdgebied. De meesten sloten zich aan bij IS. Tot nu toe keerden ongeveer vijftig van deze mensen terug. De meesten deden dat voor 2015. Vorig jaar nam het aantal nieuwe uitreizigers dat zich aansloot bij jihadistische groeperingen in Syrië en Irak sterk af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer