Binnenland

Engie ziet af van proefboringen „Schier”

Het energiebedrijf Engie ziet af van twee proefboringen naar gas in de Noordzee bij Schiermonnikoog. Dat besluit volgt op gesprekken met een aantal betrokkenen en natuurbeschermingsorganisaties.

ANP
15 February 2017 10:35Gewijzigd op 16 November 2020 09:49

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend, kort nadat de Raad van State had bepaald dat de boringen mochten doorgaan.

De exploratievergunning wordt niet verlengd en de milieuvergunningen worden teruggegeven aan het ministerie van Economische Zaken, aldus het bedrijf in een verklaring.

Engie zegt de uitspraak van de Raad van State te zien „als een sluitstuk en een bevestiging van een zorgvuldig voorbereidingsproces”, waarbij ook constructief is gesproken met de coalitie Niet Boren voor Schiermonnikoog. Die bestaat uit bewoners van Schiermonnikoog, verenigd in Horizon Schiermonnikoog en zeventien natuur- en milieuorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Urgenda en Milieudefensie.

De Waddenvereniging zegt in een reactie namens deze coalitie verheugd te zijn over dit besluit, dat zou zijn genomen wegens „een gebrek aan economisch perspectief en het ontbreken van maatschappelijk draagvlak voor gaswinning op deze plek vlak bij werelderfgoed Waddenzee” .

De organisaties noemen het besluit van Engie een doorbraak. Zowel het gebrek aan steun vanuit de samenleving als de vraag of de gaswinning boven Schiermonnikoog wel winstgevend kan zijn, heeft volgens hen een rol gespeeld.

Volgens directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging is het besluit „een duidelijk signaal van een groot internationaal energiebedrijf” aan het adres van politici, investeerders en andere energiebedrijven. Hij verwijst naar Shell, dat samen met ExxonMobil vanuit het Friese Ternaard nog meer aardgas onder de Waddenzee wil weghalen.

De Raad van State verwierp de bezwaren tegen de proefboringen, onder meer omdat het gaat om het opsporen van gas en niet om de winning. De natuurwaarden worden volgens het rechtscollege niet aangetast. Bovendien zouden de proefboringen in de winterperiode plaatsvinden, buiten het toeristische hoogseizoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer