Steun voor Franse opvolger Duisenberg
Het ziet ernaar uit dat Frankrijk de nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB) mag leveren. Steeds meer EU-lidstaten geven te kennen dat zij instemmen met een opvolger voor Duisenberg uit genoemd land.
Donderdag zegde minister van Financiën Rato van Spanje, dat momenteel als voorzitter van de Unie optreedt, steun toe aan een Franse kandidaat. Eerder klonk eenzelfde geluid uit Duitsland, Griekenland en Luxemburg. Ook Zalm heeft zich al positief uitgelaten. Duisenberg kondigde twee weken geleden aan dat hij in juli 2003 opstapt. Een snelle beslissing over wie zijn taak overneemt, ligt overigens niet in het verschiet. Rato verklaarde in een interview dat pas onder het aanvoerderschap van Griekenland, gedurende de eerste helft van volgend jaar, het formele besluit valt te verwachten.
Onder Spaanse regie moet er binnenkort, waarschijnlijk op de top van de regeringsleiders van 15 en 16 maart in Barcelona, wel een vervanger worden aangewezen voor vice-president Noyer. Deze Fransman in de directie van de ECB vertrekt in mei. Parijs heeft laten weten geen belangstelling te hebben voor de bewuste post, omdat het alle inspanningen erop richt straks een landgenoot benoemd te krijgen. Kanshebbers om Noyer op te volgen zijn de centralebankpresidenten van België, Griekenland en Oostenrijk.
President Chirac heeft altijd beweerd dat er bij de aanstelling van Duisenberg, in 1998, al een herenakkoord is gesloten dat inhield dat Frankrijk na Nederland aan de beurt zou komen. Het staatshoofd schoof destijds Trichet, de huidige topman van de Banque de France, als gegadigde naar voren. Trichet is echter in opspraak geraakt door mogelijke betrokkenheid bij onregelmatigheden bij Crédit Lyonnais. Zolang hij niet is gezuiverd van elke blaam, lijkt hij kansloos.