Buitenland

Suriname bidt voor goede afloop proces

Ruim 34 jaar na de Decembermoorden van 1982 zullen Surinamers donderdag eindelijk te horen krijgen welke straf hun president, hoofdverdachte Desi Bouterse, boven het hoofd hangt. Woensdagavond kwamen nabestaanden en andere betrokkenen bij elkaar in de Sint-Petrus en Paulusbasiliek in Paramaribo om te bidden voor een goede en vooral vreedzame afloop.

Armand Snijders
9 February 2017 10:02Gewijzigd op 16 November 2020 09:46
PARAMARIBO. Donderdag wordt de strafeis tegen de Surinaamse president Desi Bouterse bepaald. beeld AFP
PARAMARIBO. Donderdag wordt de strafeis tegen de Surinaamse president Desi Bouterse bepaald. beeld AFP

De auditeur-militair zal donderdag zijn requisitoir houden, dat hij volgens eigen zeggen al bijna vijf jaar klaar heeft. Maar in 2012, toen het proces nagenoeg was afgerond, gooide Bouterse roet in het eten door een amnestiewet door het parlement te drukken. Na veel getouwtrek besloot de krijgsraad vorige maand dat, ondanks die wet en andere belemmeringen die Bouterse had opgeworpen, het proces onverkort wordt voortgezet. Na de uiteenzetting van de aanklager en de eventuele strafeis zal de krijgsraad op een nader te bepalen datum een straf opleggen.

De rooms-katholieke kerk nam het initiatief om aan de vooravond van de ontknoping een gebedsdienst te organiseren. Niet alleen om de vijftien slachtoffers van de moorden rond 8 december 1982 te gedenken, maar vooral om te bidden voor een rechtvaardige afloop. Want maar weinigen in Suriname zijn er gerust op dat Bouterse een eventuele veroordeling zonder slag of stoot zal accepteren.

De bijzondere dienst in de overvolle basiliek stond in het teken van gerechtigheid, eerlijkheid en barmhartigheid. Volgens pater Esteban Kross zijn dit de drie belangrijke principes van de Almachtige. „Onrecht knaagt aan de morele fundamenten van de samenleving en mag niet onopgemerkt voorbijgaan zonder dat er recht wordt gedaan. Rechtspraak maakt dan ook deel uit van de goddelijke normen. Recht en waarheid zijn nu eenmaal een onlosmakelijk deel van de kosmische realiteit.”

Op 7, 8 en 9 december 1982 werden vijftien prominente Surinamers die het militaire regime van Desi Bouterse bekritiseerden uit hun bed gelicht en overgebracht naar Fort Zeelandia, waar ze gemarteld en gefusilleerd werden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer