Consument

Klompen niet verplicht

„Een keer stond ik midden in een weiland met een paard en had ik geen idee waar ik heen moest. Dat was een heel lastig moment. Gelukkig is bij dit Klompenpad de route overal duidelijk aangegeven”, zegt Gerco Wolfswinkel, doorgewinterd Klompenpadwandelaar.

en
3 February 2017 18:47Gewijzigd op 16 November 2020 09:44
beeld André Dorst
beeld André Dorst

Op zaterdag 21 januari werd in Restaurant Theehuis Uddelermeer bij Uddel het 96e Klompenpad van Nederland feestelijk geopend: het Uddelermeerpad. Een week later ga ik de route lopen, samen met mijn goede vriend Gerco Wolfswinkel. Hij heeft al enkele tientallen Klompenpaden in de benen. Wolfswinkel: „Wandelen is een perfecte manier om je hoofd leeg te maken.”

Klompenpaden zijn wandelroutes in de provincies Utrecht en Gelderland die vooral buiten de normale gebaande wegen voeren. Ze gaan zo veel mogelijk over historische routes en onverharde paden en maken landgoederen en boerenland toegankelijk voor wandelaars. „Klompenpaden loop je voor de afwisselende landschappen, oude cultuurelementen zoals boerderijen, kastelen of forten, plekjes waar je anders niet snel komt. En om te genieten van rust en natuur”, verklaart Wolfswinkel. „Overigens is het wandelen op klompen niet aan te raden.”

Weinig bankjes

We openen de Klompenpaden-app, downloaden de kaart en beginnen de wandeling op de plek waarnaar hij is vernoemd: het Uddelermeer. Lopend langs de verdedigingswal die bekendstaat als de Hunneschans wordt je meteen duidelijk waarin een Klompenpad verschilt van een gewone wandelroute: het pad ligt bezaaid met schapenkeutels. Op het meer zijn, ondanks de dooi, een paar schaatsers actief.

Nadat we de Meervelderweg zijn overgestoken komen we op open terrein en is in het westen de grote bol van de radar van Air Operations Control Station Nieuw-Milligen te zien. Al snel moeten we over een afrastering klimmen en slingert het pad door de weilanden terug richting Meerveld.

Wolfswinkel vertelt: „Klompenpadwandelaars houden niet van te veel asfalt en te weinig bankjes onderweg.” Dat laatste is bij deze wandeling ook het geval. Het bankje in Meerveld is bezet door medewandelaars. En als we later een poosje op een omgezaagde beukenboom hebben gezeten en weer op pad gaan, blijkt honderd meter verderop de enige picknicktafel te staan. Deze route kan wel een paar extra uitrustplekken gebruiken.

De wandeling voert langs een historische boerderij. Het is Herberg ’t Vossegat, waar een opstappunt in de route is. Na opnieuw te zijn overgestoken komen we in een gedeelte van Kroondomein Het Loo. Liepen we zojuist nog tussen rijen jonge coniferen en dwars door een stuk grasland, nu bestaat het landschap vooral uit bos en hei.

Hier ligt tussen de berkenbomen het Groot Zeilmeer. Een man en een vrouw komen fietsend voorbij. Even verderop zetten ze hun fietsen langs het pad. Dan wordt duidelijk wat de bedoeling is: meneer trekt zijn schaatsen aan en gaat nog even het ijs proberen.

Vakwerkhuis

Na het oversteken van de Aardhuisweg gaat de route een stuk door het bos. In De Heegte staat midden in het bos een prachtig vakwerkhuis. De woning in Mecklenburgse stijl is in de Koninklijke Houtvesterij gebouwd in opdracht van prins Hendrik.

Als we bij de algemene begraafplaats het bos uitkomen lopen we een stukje door het dorpje Uddel. Dan is er eindelijk gelegenheid om een kop koffie te drinken bij Cafetaria De Viersprong voordat de laatste etappe begint. Op de modderige paden door de Veenkamp is het glibberen geblazen. Bordjes vertellen ons dat hier in het voorjaar gras gezaaid zal worden zodat glijpartijen niet meer voor kunnen komen.

Dan ligt daar ineens het Bleeke Meer, waar volgens zeggen het ijsvogeltje huist. Vandaag laat het blauwe beestje zich helaas niet zien en we vervolgen onze weg over het terrein van Recreatiepark Uddelermeer terug naar de parkeerplaats van het Theehuis.

Vermoeid maar tevreden stampen we de modder van onze schoenen. Wolfswinkel vat het samen: „Het Uddelermeerpad is een mooi, afwisselend Klompenpad. De route is gelukkig overal duidelijk aangegeven.”

Uddelermeerpad

  • Het Uddelermeerpad is 16 kilometer lang maar kan worden ingekort tot 10 of verlengd tot 18 kilometer.

  • De wandeling is gemarkeerd in twee richtingen met rode klompjes.

  • Het Klompenpad is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen vanwege de smalle en onverharde paden. - Stevig, waterdicht schoeisel wordt aanbevolen.

  • Honden zijn verboden op particuliere delen van het pad om verstoring van vee en wild te voorkomen.

  • De routefolder kan voor 1,50 euro worden gekocht bij Restaurant Theehuis Uddelermeer en Cafetaria De Viersprong.

Meer informatie op klompenpaden.nl en in de Klompenpaden-app.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer