Binnenland

Grote moskees in Nederland sluiten na Quebec uit angst de deuren

Moskeeën in Nederland maken zich zorgen na de aanslag op een moskee in het Canadese Quebec waarbij zondag zes doden vielen. „Ik schrok me naar toen ik de krant las.”

Linda Stelma (ND)
31 January 2017 10:09Gewijzigd op 16 November 2020 09:42
De Essalammoskee in Rotterdam. beeld ANP, Jerry Lampen
De Essalammoskee in Rotterdam. beeld ANP, Jerry Lampen

De deuren gaan niet op slot tijdens de gebeden in de Essalammoskee in Rotterdam, maar ze gaan sinds maandag wel dicht. Het is het gevolg van de aanslag op de moskee in het Canadese Quebec die zondag zes levens eiste.

De aanslag daar bevestigt bepaalde zorgen en angsten die er leven in de moslimgemeenschap. „Als het daar kan, kan het hier ook, zo is de gedachte”, zegt Azzedine Karrat, hoofdimam van de moskee. „We doen de deuren dicht omdat we een veilige en vreedzame sfeer willen creëren in de moskee. Daarvoor nemen we alle mogelijke maatregelen.”

Zo heeft de moskee, die tijdens het vrijdaggebed zo’n 1500 tot 2000 bezoekers trekt, twee beveiligers in dienst. Volgens de imam is de aanslag in Canada het gesprek van de dag. „Mensen maken zich zorgen. Als er angst is, probeer ik die weg te nemen. Terroristen willen juist dat we bang zijn. Maar dan beperk je jezelf in het goede.”

Volgens de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid is het niet nodig dat er na de aanslag in Canada „extra algemene veiligheidsmaatregelen” worden genomen. Toch kwamen vier grote moskeeën in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht maandag met een verklaring waarin ze lieten weten voorlopig de deuren tijdens gezamenlijke gebedsmomenten te sluiten. Dat moet voorkomen dat er mensen met kwade bedoelingen kunnen binnendringen.

„Ik schrok me naar toen ik de ochtendkranten las”, zegt Said Bouharrou, vicevoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland. „Je maakt al gauw een link naar je eigen veiligheid.” De raad maakt zich „ernstige zorgen over de veiligheid van moskeeën in Nederland” en roept moskeebezoekers op „meer waakzaam te zijn richting de verkiezingen.”

Bouharrou: „We monitoren de veiligheid van moskeeën al twee jaar. Er is een toename van het aantal incidenten bij moskeeën en het aantal bedreigingen neemt ook toe.” Hij noemt de dreigbrieven die een jaar geleden bij een groot aantal moskeeën werden verspreid, de aanslag op een moskee in Enschede in februari en de vermoedelijke brandstichting bij een moskee in aanbouw in Culemborg afgelopen december.

„In verkiezingsstrijd zullen er ferme uitspraken over de islam te horen zijn. Dat zal ervoor zorgen dat mensen die bepaalde onderbuikgevoelens jegens de islam hebben in hun gedachten worden bevestigd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer