Remkes onderzoekt toekomst politiek stelsel
De staatscommissie die het functioneren van de parlementaire democratie gaat bestuderen wordt geleid door commissaris van de Koning Johan Remkes. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag bekendgemaakt.
De staatscommissie gaat onder meer kijken of er iets moet veranderen aan de wijze waarop parlementariërs worden gekozen, de taken van het parlement en het functioneren van de parlementaire democratie in bredere zin. De commissie zal volgend jaar haar advies uitbrengen, aldus Rutte.
Donderdag werd bekend dat de commissie ook de overdracht van Nederlandse bevoegdheden aan de Europese Unie tegen het licht gaat houden. De Eerste Kamer behandelde een wetsvoorstel van de SGP. Die partij wil al jaren de drempel voor de overdracht van bevoegdheden verhogen, zodat daar een tweederdemeerderheid in het parlement voor nodig is.
De Tweede Kamer stemde hier in 2015 al mee in, maar de Eerste Kamer stemde donderdag met één stem verschil ervoor de kwestie bij de staatscommissie te parkeren. Voor het verhogen van de drempel is een grondwetswijziging nodig.
Naast Remkes nemen een aantal wetenschappers en voormalige Eerste en Tweede Kamerleden zitting in de commissie. Onder hen zijn hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen, hoogleraar politicologie Tom van der Meer en voormalig parlementariër en staatssecretaris Jacob Kohnstamm.
De voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, Khadija Arib en Ankie Broekers-Knol, riepen Rutte in de zomer al op zo’n staatscommissie in te stellen.