Zeven schnitzels in twee uur
Een Groninger heeft vrijdag met het verorberen van bijna zeven schnitzels het wereldkampioenschap schnitzel-eten gewonnen. De winnaar bij de vrouwen kreeg er vier op.
In het Drentse Drouwenermond probeerden gisteren 43 mannen en 8 vrouwen zich te onderscheiden. Aan het kampioenschap deden ook buitenlanders mee, onder andere uit Brazilië en Duitsland. Een jury, onder wie een notaris en een wijkagent, keek toe of de deelnemers zich wel aan de toegestane tijd van twintig minuten per schnitzel hielden.
Restauranteigenaar G. Kleefman geeft toe dat de wedstrijd ooit is begonnen als grap en publiciteitsstunt. Jongens in zijn restaurant zeiden dat ze wel meer dan één schnitzel lustten. Inmiddels is het kampioenschap uitgegroeid tot een ’serieuze’ aangelegenheid.
Voor het kampioenschap is de grootste en zwaarste schnitzel ter wereld gemaakt. Een slager uit Gieten bereidde een vleesreep van 14,7 kilo met een lengte van 2,77 meter. Voor de megaschnitzel was een varken nodig van zo’n 300 kilo, bijna vier keer zo zwaar als een normaal slachtvarken. De slager heeft het zwaargewicht gevonden bij een boer die zijn varkens nog op de ouderwetse manier houdt: in de modder.
In oktober was er nog enige commotie rond de grootste schnitzel ter wereld. Van der Valk Grootverbruik claimde het record met een reuzenschnitzel van 14,5 kilogram. Deze lap vlees bestond echter uit meerdere delen, terwijl het record van Kleefman is gebaseerd op één vleeslap.