CGK zetten gesprek met Gereformeerde Bond voort
De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zetten hun gesprekken voort. Kanselruil tussen de CGK en gemeenten die behoren tot de GB lopen iets terug. GB-voorzitter ds. A. J. Mensink voerde in zijn toespraak tot de synode een pleidooi voor blijvende participatie van de CGK in het zogenoemde vijfkerkenoverleg.
De synode vervolgde woensdag in Nunspeet de bespreking van het rapport van de deputaten eenheid van gereformeerde belijders. Ds. Mensink keek met dankbaarheid terug op de contacten met dit deputaatschap. „Kanselruil heeft plaatsgevonden. Naar onze indruk neemt het aantal kanselruilingen echter weer af. Dat zou betekenen dat men het mooi vindt om een keer gedaan te hebben, maar dat het in kerkenraden geen beleidsmatige gevolgen heeft gekregen.”
Hij memoreerde ook het zogenoemde vijfkerkenoverleg, dat dinsdag door de synode van de CGK werd opgeschort en terug naar de onderhandelingstafel gaat. „Een ontmoeting met het moderamen van de PKN geeft inzicht in de kerkelijke situatie waarin de Gereformeerde Bond zich van harte geroepen weet. Het vijfkerkenoverleg heeft ons bemoedigd. Juist ons staan in de Protestantse Kerk behoedt ons ervoor om gereformeerde prediking vanzelfsprekend te vinden én om gereformeerde prediking uit vanzelfsprekendheden te laten bestaan. Ik besef dat u enigszins terughoudend bent als het gaat om contacten met de Protestantse Kerk en ik begrijp dat vanuit uw perspectief ook. Toch wil ik u aanmoedigen deze contacten in de toekomst te onderhouden, niet alleen omdat het goed is voor de Protestantse Kerk, maar ook omdat het goed is voor u: het helpt u om gezond gereformeerd te blijven. Gezond gereformeerd ben je in het spanningsveld van waarheid en eenheid, hét gespreksthema met uw deputaten in de afgelopen jaren.”
Deputaten spreken van bemoedigende uitkomsten van de enquête die kort voor de generale synode van 2013 werd gehouden. Tegelijkertijd blijkt dat er nog maar spaarzaam gebruikt gemaakt wordt van de mogelijkheid tot kanselruil. „In de praktijk is het nog niet altijd even duidelijk welke weg daarin bewandeld moet worden.” Deputaten gaan onderzoeken hoe plaatselijke kerkenraden van de CGK zich kunnen vergewissen of een predikant uit de PKN die men wil uitnodigen, zich in de uitoefening van zijn ambt heeft verbonden aan de gereformeerde belijdenissen.
Dat kanselruil tussen de CGK en de GB minder vaak plaatsheeft van de kant van de CGK dan van de GB, komt wellicht door een roosterkwestie: veel christelijke gereformeerde predikanten gaan al twee keer voor in hun eigen gemeente, zo opperde ds. L. A. den Butter (Culemborg), rapporteur van de commissie die het rapport van deputaten eenheid bestudeerde.
Deputatenvoorzitter ds. W. van ’t Spijker stelde dat er in de PKN ruimte genoeg is om een verzoek te richten tot de wijkgemeente, die het vervolgens weer terugkoppelt naar de centrale kerkenraad. Soms weten kerkenraden niet eens van de regelingen. Hij voerde verder een pleidooi voor het vijfkerkenoverleg. „Het schuurt en scherpt je. Je staat in de dynamiek van de kerk in deze tijd. Ik hoor dan zeggen: jullie zijn gereformeerd, laat asjeblieft je geluid horen.”