Drie mogendheden coachen vredesproces Syrië
Rusland, Turkije en Iran hebben afgesproken samen toe te zien op het staakt-het-vuren in Syrië en om de partijen naar onderhandelingen over een politieke oplossing te loodsen. Dit hebben de drie dinsdag in de hoofdstad van Kazachstan, Astana, bekendgemaakt.
Ze willen volgens Russische media dat de partijen binnenkort ook deelnemen aan het vredesoverleg dat onder de vlag van de Verenigde Naties in Genève moet worden hervat. De drie vinden dat er geen militaire oplossing mogelijk is, concludeerde de gastheer op een conferentie over Syrië, de minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, Kajrat Abdrachmanov.
De gesprekken in zijn land zijn maandag begonnen op initiatief van de drie. Groepen rebellen en gezanten van de Syrische regering van president Bashar al-Assad zijn er voor naar Astana gekomen. Rusland en Iran steunen Assad militair. Turkije behoort tot de felste tegenstanders van Assad.
Een van de aanwezige rebellen reageerde boos op de mededeling, vooral vanwege de rol van Iran. „Iran vormt aan een aantal fronten de voorhoede en verjaagt daar burgers en vergiet er veel bloed”. Iran is de voornaamste sjiitische mogendheid. Teheran is Assad, die zelf geen soenniet is, op het slagveld te hulp geschoten met eigen gardisten en met geoefende sjiitische strijders van de Hezbollah uit Libanon.
Sjiieten vrezen net als andere minderheden zoals veel christenen in de regio dat soennitische extremisten de macht in Syrië overnemen als Assads regime instort. Sjjitische milities hebben bijvoorbeeld in de recente strijd om Aleppo de doorslag gegeven, terwijl het gekrompen en uitgeputte Syrische leger betrekkelijk weinig uitrichtte. De gewapende rebellen die tegen Assad vechten worden gedomineerd door soennitische extremisten.