Hof: Eerst oordeel parlement over brexit
Een meerderheid van acht van de elf Britse opperrechters heeft dinsdag bepaald dat premier Theresa May niet op eigen houtje het lidmaatschap van de Europese Unie mag opzeggen. Ze moet voor deze brexit eerst toestemming krijgen van het parlement.
De kans is groot dat het proces van uittreding nu vertraging gaat oplopen.
May hoopte zelf eind maart formeel met het vertrek uit de Europese Unie te beginnen. Maar klagers, onder leiding van vooral de zakenvrouw en filantroop Gina Miller, hebben met succes bij de rechter aangevochten dat May dat niet mag. Ze stellen dat eerst het parlement moet besluiten dat het land uit de EU stapt en ze hebben gelijk gekregen tot bij de hoogste rechters. Die bepaalden wel dat er hier voor de parlementen van Noord-Ierland, Schotland en Wales geen rol is weggelegd.
Een meerderheid van het nationale parlement lijkt in te stemmen met de brexit als gevolg van het referendum vorig jaar, toen een kleine meerderheid van de kiezers voor vertrek uit de EU stemde. May heeft al een ontwerpwet klaarliggen om snel de zegen van het parlement voor de brexit te krijgen.
Ze heeft eerder aangekondigd dat ze uiterlijk eind maart formeel in Brussel het lidmaatschap wil opzeggen. In hoeverre de volksvertegenwoordiging haar schema ophoudt, is onduidelijk. Mogelijk blijft het slechts bij stemming als een formaliteit, maar ook is mogelijk dat bijvoorbeeld oppositiepartij Labour eisen gaat stellen over wat voor brexit er straks komt.