Binnenland

Gemeenten mogen particuliere beveiligers inzetten

Gemeenten mogen straks particuliere beveiligers aantrekken om de overlast in het (semi–)publieke domein tegen te gaan. De beveiligers kunnen in dienst treden bij de gemeente als buitengewoon opsporingsambtenaar. De gemeente kan ook particuliere beveiligers ’los’ inzetten om toezicht te houden. Deze beveiliger heeft echter geen opsporingsbevoegdheid.

ANP
7 May 2004 17:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

De ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken willen hiermee de handhaving van de openbare orde verbeteren en zichtbaarder maken. Hun plan moet bovendien de politie ontlasten. De bewindslieden hebben dat vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Als het meezit, kunnen de particuliere functionarissen per 1 september bij de gemeenten aan de slag.

De beveiliger die in dienst treedt als buitengewoon opsporingsambtenaar, werkt onder regie van de politie en krijgt een beperkte opsporingsbevoegdheid. Hij zal zich richten op het gemeentelijk parkeerbeleid en op kleine ergernissen als vervuiling en graffiti. Voor het publiek is deze ambtenaar herkenbaar aan een uniform. Hij kan mensen staande houden en boetes uitdelen.

Verder mogen gemeenten particuliere beveiligers preventief ergens inzetten. Zij kunnen daar toezicht houden, signaleren en mensen service verlenen. Wel moet de lokale driehoek van burgemeester, politie en justitie ermee instemmen. Deze beveiliger heeft net als stadswachten geen opsporingsbevoegheid.

De maatregelen maken deel uit van het veiligheidsprogramma van het kabinet. De gemeenten moeten wel hun eigen potje voor veiligheidsbeleid aanspreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer