Buitenland

Trump-fan: Mensen, er is een nieuwe sheriff in de stad

„Er is een nieuwe sheriff in de stad”, roept Ruben Israel. „Ik ben opgewonden over Trump, maar nog meer onder de indruk van de Bijbel. Wees ook een christenpatriot.”

Riekelt Pasterkamp
21 January 2017 08:30Gewijzigd op 16 November 2020 09:38
WASHINGTON. Tegen de regels in stapte Trump vrijdag uit de presidentiële auto om het laatste stukje naar het Witte Huis te lopen. beeld AFP, Brendan Smialowski
WASHINGTON. Tegen de regels in stapte Trump vrijdag uit de presidentiële auto om het laatste stukje naar het Witte Huis te lopen. beeld AFP, Brendan Smialowski

Met wat ‘vrienden’ demonstreerde Israel vrijdag net buiten het beveiligde gebied in Washington. Ze zijn tegen abortus, tegen het homohuwelijk en vooral: tegen vreemdelingen. „De winnaar legt zijn hand op de Bijbel. Dat maakt ons land uniek.” De groep houdt het netjes. In tegenstelling tot anarchisten die er niet voor terugdeinzen een zwarte verlengde limousine volledig te vernielen.

De ex-zakenman Donald J. Trump leidt sinds vrijdagmiddag 12.00 uur de bv Amerika. Gouden tijden voor straatverkopers in Washington. Overal duiken ze op met hun handel van vlaggetjes, petjes en T-shirts. De verkoop gaat prima. Drie buttons voor 5 dollar. Met het hoofd van Trump en de tekst ”I was there” (ik was erbij). Een slimmerik heeft een kartonnen pop van Trump neergezet. Iedereen die dat wil, en dat zijn er nogal wat, kunnen een foto maken met de 45e president.

Op de National Mall is het druk, maar niet overvol. De controles zijn streng. Dat levert lange rijen op voor de controleposten. Een man met een poster van Trump en Poetin moet zijn plaatje inleveren of teruggaan. Hij kiest voor het eerste.

Israel verwacht binnen een paar dagen „een grote opwekking.” Alles wat Obama in acht jaar voor elkaar kreeg, zal Trump terugdraaien. „Hij is een zakenman. Hij gaat zorgen voor banen en veiligheid.”

In de inauguratiespeech van Trump is daar nog weinig concreet van terug te vinden. Het lijkt wel of de kersverse president in de campagnestand is blijven hangen. Van zijn misschien wel belangrijkste toespraak in jaren mag meer worden verwacht. „De vergeten mannen en vrouwen van onze natie worden niet langer vergeten”, zegt Trump.

Republikein George Roller zag uit naar deze dag. Hij staat dichtbij het Capitool en is enthousiast. „Trump verzamelde verstandige mensen om zich heen. Uit Sodom en Gomorra haalde God Zijn kinderen weg, maar hier komen christenen juist nu in de regering. Alsof God een bedoeling heeft met de Verenigde Staten.”

Bij de ceremonie op de trappen van het Capitool zijn naast Obama nog drie oud-presidenten aanwezig: Jimmy Carter (nummer 39), Bill Clinton (42) en George W. Bush (43). Er is nog een andere oud-president in leven, George H. W. Bush. Hij ligt in het ziekenhuis.

Trump is zeventig jaar en daarmee de oudste aantredende president ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Tot nu toe lag het record bij Ronald Reagan, die 69 was toen hij in 1981 president werd. Een keer eerder zat er een 65-plusser in het Witte Huis: William Henry Harrison was 68 jaar bij zijn aantreden in 1840.

Barack Obama en zijn vrouw Michelle verlieten na de inauguratie per helikopter het Capitool. Ze vlogen naar Joint Base An drews, net buiten Washington. De Obama’s blijven in de hoofdstad wonen, ze kochten er een miljoenenoptrekje. Overigens blijft iedere oud-president tot zijn dood privileges houden, zoals een kantoor, bewaking en vervoer op staatskosten.

Als Trump voor de eerste keer in zijn werkkamer komt, treft hij daar een brief van zijn voor ganger aan. Een goede traditie. Wat er in de brief staat, blijft privé. Ook de staf van het Witte Huis laat meestal iets achter voor de opvolgers. Zo troffen de medewerkers van president George W. Bush overal toetsenborden aan zonder de letter W. Geintje van de Clinton-clan.

Na de lunch op uitnodiging van het Congres gaat het presidentiële gezelschap van het Capitool naar het Witte Huis. President Carter wandelde dat stukje nog. Maar uit veiligheidsoogpunt is dat anno 2017 uit den boze. Precies ter hoogte van zijn eigen Trump Hotel stapt president Trump met vrouw en zoon uit de gepantserde auto en wandelt een stukje. In hun kielzog volgt de inaugurele parade met ruim 8000 deel nemers.

Ruben Israel en zijn vrienden lopen dan nog met hun borden door de stad. „God bless America sir. Maar het is tijd dat Amerika God zegent.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer