Buitenland

Qurei naar VS voor ontmoeting met Rice

De Palestijnse premier Ahmed Qurei reist binnenkort naar Washington voor overleg met Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur van president Bush. Qurei zei dat vrijdag tegen het Franse persbureau AFP. Hij noemde geen datum voor het bezoek.

ANP/AFP
7 May 2004 13:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

Het is de eerste ontmoeting tussen Qurei en Rice sinds het aantreden van de Palestijnse premier in november. In het overleg komt onder meer de routekaart naar de vrede aan de orde. De uitvoering van het plan van de VS, EU, VN en Rusland (het kwartet) stagneert al maanden.

De Amerikaanse president Bush sprak donderdag met de Jordaanse koning Abdullah II over onder meer het Israëlisch–Palestijns conflict. Bush liet de vorst in een persoonlijke brief weten dat vrede tussen Israël en de Palestijnen via onderhandelingen moet worden bereikt.

Het schrijven moet de Amerikaanse regering weer enigszins de schijn van onpartijdigheid geven. De Palestijnen waren woedend op de steun van Bush voor het eenzijdige Gazaplan van de Israëlische premier Sharon. Die wil de Gazastrook opgeven en delen van de Westoever annexeren.

De Amerikaanse regering lijkt haar positie in het Midden–Oosten te heroverwegen. Europese diplomaten zeiden volgens de Britse omroep BBC dat tijdens overleg van het kwartet eerder deze week in het VN–hoofdkwartier in New York de Amerikanen ook al toeschietelijk waren geweest.

Het kwartet maakte duidelijk dat een definitieve vredesregeling over grenzen en vluchtelingen onderhevig moet zijn aan instemming van zowel Palestijnen als Israëli’s. Verder zullen de vier vasthouden aan de routekaart die moet leiden tot de stichting van een Palestijnse staat.

Tijdens een recent bezoek van Sharon aan Bush zei de laatste dat niet verwacht kan worden dat de Israëlische regering alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opgeeft. Ook zei Bush niet in te zullen stemmen met de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël.

Dit leidde tot grote woedde onder de Arabische regeringsleiders. De Amerikaanse positie verslechterde verder door de onthullingen over mishandelingen van Iraakse gedetineerden door Amerikaanse militairen. Voor dat laatste sprak Bush tijdens het gesprek met Abdullah zijn spijt uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer