GZB niet aanwezig op kerkdag
Het bestuur van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) heeft unaniem besloten niet aanwezig te zijn op de Protestantse Kerkdag, die op 12 juni in Utrecht wordt gehouden. „We vinden het nu niet de tijd en gelegenheid om bij zo’n dag betrokken te zijn”, aldus GZB-directeur ds. W. G. Teeuwissen.
Het was voor het bestuur van de GZB een moeilijk besluit, geeft ds. Teeuwissen aan. „Enerzijds willen wij onze plek in de kerk als geheel innemen. We menen iets te zeggen te hebben, en die ruimte is er ook. Maar anderzijds is er de pijn en de verlegenheid vanwege de uitwerking die het fusiebesluit juist in deze dagen krijgt. Dat weegt ons als GZB zwaar. Er zijn contacten geweest over een bijdrage van de GZB, maar pas laat werd duidelijk dat we een keuzeprogramma konden invullen. Voor ons als bestuur bleef uiteindelijk toch de vraag staan: „Moet het nú en moet het zó?” Die vraag hebben we nu dus ontkennend beantwoord.”
De predikant legt uit dat de GZB geen ambtelijke organisatie is. „We hebben ons beleid ook altijd vastgesteld los van besluiten over de vereniging. Ten aanzien van het SoW-proces hebben we steeds gezegd dat we in de kerk onze kerkordelijk verankerde plek in willen nemen, net zoals onder de kerkorde van 1951. Evenzeer willen we er als zendingsorganisatie zijn voor alle gemeenten die de GZB inschakelen voor de realisering van hun missionaire opdracht. Dat kunnen dus ook gemeenten zijn die zich geheel of gedeeltelijk niet kunnen laten meenemen de PKN in.”
Volgens hem is er op dit moment nog geen gesprek met gemeenten die besloten hebben niet mee te gaan in de Protestantse Kerk. „Het bestuur is echter absoluut unaniem in de stellingname dat wij de deur naar hen die niet mee konden gaan de PKN in niet zullen dichtdoen. We hebben ons eigen beleid en we hopen echt van harte dat er mogelijkheden zijn om op grond van dat beleid elkaar vast te houden. Dat is ons diepe verlangen, maar de uiteindelijke beslissing daarvoor ligt niet bij ons. Een scheuring in onze zendingsorganisatie is echt het allerlaatste wat ik hoop”, aldus ds. Teeuwissen.
Ds. J. G. Heetderks, voorzitter van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland, zegt het jammer te vinden dat de GZB besloten heeft niet aanwezig te zijn op de kerkdag. „Dit is duidelijk een eigen afweging van het bestuur. Wij betreuren deze beslissing zeker, maar respecteren die wel. Zo gaan we in de kerk met elkaar om. Overigens, als het gaat om het karakter van de Protestantse Kerkdag dan wil ik nog wel heel nadrukkelijk stellen dat die dag niet bedoeld is als een soort verenigingsfeest. Het is veel meer een markeringspunt.”
Naar verluidt hebben zich nog maar enkele honderden mensen aangemeld voor de kerkdag, terwijl de PKN-organisatie aanvankelijk uitging van 10.000 tot 15.000 bezoekers. De synodevoorzitter heeft „wel gehoord dat het niet hard loopt”, maar wil nog geen voorbarige conclusies trekken. „Ik heb hier nog geen ervaring mee. Ik hoop dat het protestantse kerkvolk in groten getale komt. Als dat niet zo is, ben ik inderdaad teleurgesteld.”