Kabinet wil Europees geneesmiddelenbureau
Het kabinet gaat proberen om het Europese geneesmiddelenbureau naar Nederland te halen. Het European Medicines Agency (EMA) is in Londen gevestigd, maar zal moeten verhuizen omdat de Britten de Europese Unie gaan verlaten (brexit).
Het werk van het EMA mag door de brexit niet verstoord worden, schrijven ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer. Ook geeft de komst van de instelling volgens hen een impuls aan de Nederlandse gezondheidssector.
Bij het EMA werken in de Britse hoofdstad ongeveer negenhonderd „hooggekwalificeerde medewerkers”. Het houdt toezicht op medicijnen voor mens en dier. Ook beoordeelt het EMA of medicijnen in de EU op de markt mogen worden toegelaten en houdt het toezicht op de veiligheid van de medicijnen die al op de markt zijn.
Als het bureau naar ons land komt, zal het in de nabijheid van Schiphol worden gevestigd. In Londen zitten veel farmaceutische organisaties die veel met het EMA te maken hebben. Mogelijk verhuizen met het EMA ook een aantal van die organisaties mee, aldus het kabinet.
Volgens de bewindslieden is ons land bij uitstek geschikt om het EMA onderdak te bieden. Nederland is internationaal zeer goed bereikbaar, er zijn goede voorzieningen (huisvesting, onderwijs) en mensen beheersen hier goed de Engelse taal, aldus de ministers. Schippers: „Nederland staat klaar om het EMA en zijn medewerkers soepel een nieuwe en uitstekende locatie te bieden”.
Ook Ierland, Italië, Zweden, Oostenrijk, Hongarije en Malta hebben zich al aangemeld als nieuwe vestigingsplaats voor het geneesmiddelenagentschap dat een begroting heeft van meer dan 300 miljoen euro. Wanneer de Europese Raad van regeringsleiders besluit over een nieuwe vestigingsplaats van het EMA is nog niet bekend.
Koenders hoopt dat er snel een beslissing valt. „Het spreekt voor zich dat het EMA gebaat is bij snel verkrijgen van duidelijkheid over de toekomst: het werk van het EMA is te belangrijk voor alle mensen in Europa om die beslissing nog lang boven de markt van de brexit-onderhandelingen te laten hangen.”