Buitenland

‘Parijs’ dringt aan op staat Palestina naast Israël

Meer dan zeventig landen en internationale organisaties hebben gisteren op de vredesconferentie in Parijs herhaald dat alleen een tweestatenoplossing het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen kan oplossen.

Redactie buitenland
16 January 2017 07:22Gewijzigd op 16 November 2020 09:35
Jeruzalem. beeld EPA
Jeruzalem. beeld EPA

Ze riepen de twee partijen in de slotverklaring ertoe op af te zien van eenzijdige stappen die schadelijk kunnen zijn voor het vredesproces.

De grote afwezigen op de conferentie waren de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Abbas. Volgens Netanyahu had de conferentie tot doel zijn land voorwaarden op te leggen. Abbas steunde het Franse initiatief wel. Hij wordt later bijgepraat door president Hollande.

Niet alleen Israël stond afwijzend tegenover de conferentie. Ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken had kritiek. Het departement hekelde het feit dat de Israëliërs en de Palestijnen zelf niet vertegenwoordigd waren en dat Israël zelfs helemaal niet achter de vredesbijeenkomst stond.

Bovendien vond de conferentie plaats in de aanloop naar een regeringswissel in de Verenigde Staten, die volgens de Britten uiteindelijk garant moeten staan voor het uitvoeren van een mogelijk akkoord. Groot-Brittannië had zelf de status van waarnemer en steunde de slotverklaring niet.

Damocles

De Nederlandse minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zei gisteren in Parijs dat een levensvatbare Palestijnse staat „een illusie dreigt te worden” doordat Israël doorgaat met het uitbreiden van nederzettingen in bezet gebied. Volgens hem is er „geen realistisch, duurzaam en vreedzaam alternatief.” Het Israëlische nederzettingenbeleid noemde hij „een zwaard van Damocles.”

Er waren gisteren ook enkele bussen met Nederlandse christenen in Parijs om bij de conferentie te bidden ten gunste van Israël. Velen sloten zich in Parijs aan bij de Joodse organisaties, die ook betoogden in de stad. Veel christenen die Israël politiek een warm hart toedragen, ervaarden de conferentie in de Franse hoofdstad als vijandig tegen Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer