„Prostitutie groeit door NAVO en VN”
Leden van de door de NAVO geleide vredesmacht KFOR en buitenlandse VN’ers zijn verantwoordelijk voor de groei van de illegale seksindustrie in Kosovo.
Amnesty International beweert dat in een donderdag gepubliceerd rapport. Volgens de VN-missie in Kosovo is het rapport niet evenwichtig en bevat het tal van generaliseringen.
Amnesty stelt dat de toename van het aantal prostituees in Kosovo samenhangt met handel in vrouwen uit landen zoals Moldavië, Roemenië, Bulgarije en Oekraïne. De mensenrechtenorganisatie zegt in het rapport over „de gedwongen prostitutie in Kosovo” dat de vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap weinig doen om de handelaars in vrouwen te vervolgen. „Het is ontstellend dat dezelfde mensen die daar zijn om die vrouwen en meisjes te beschermen, hun positie misbruiken en ze in plaats daarvan exploiteren - en daarmee weg komen”, zegt de mensenrechtenorganisatie.
Het rapport is gebaseerd op een onderzoek naar prostitutie en vrouwenhandel in Kosovo in de afgelopen vier jaar. Volgens Amnesty werd de Servische provincie na de komst van de vredesmilitairen in de zomer van 1999 een belangrijke bestemming van slachtoffers van vrouwenhandel. In 1999 waren er zo’n 18 seksclubs of bordelen, in 2003 ongeveer 200.
Hoewel het aantal bezoeken van buitenlanders aan prostituees over zijn piek heen lijkt te zijn -in maart 2004 ongeveer 20 procent- worden de relatief goedbetaalde militairen en andere buitenlanders nog steeds beschouwd als de belangrijkste klanten, aldus Amnesty. In Kosovo zijn sinds 1999 ongeveer 20.000 NAVO-militairen, VN-agenten en andere VN-medewerkers gestationeerd.
Amnesty concludeert dat zowel de internationale gemeenschap als de plaatselijke autoriteiten zich weinig gelegen laten liggen aan het lot van de vrouwen. De vrouwen worden bedreigd, geslagen, verkracht en in wezen gevangengehouden door de handelaars en pooiers. „Aangezien hun klanten voor een deel bestaan uit buitenlandse politiemannen en militairen zijn de meisjes en vrouwen vaak te bang om te ontsnappen en laten de autoriteiten na hen te helpen.”
Ook komt het voor dat de vrouwen worden behandeld als criminelen, omdat prostitutie formeel verboden is in Kosovo en zij geen verblijfsvergunning hebben. Als zij worden gearresteerd, wordt veelal nagelaten hen op de hoogte te stellen van hun rechten en krijgen zij geen toegang tot een advocaat. Amnesty roept de autoriteiten ertoe op een einde te maken aan de vrouwenhandel en de slachtoffers de juridische procedures uit te leggen voor het indienen van klachten en het eisen van een schadevergoeding. De VN en de NAVO worden ertoe opgeroepen medewerkers te vervolgen die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan vrouwenhandel en -exploitatie.
Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van vrouwen, nieuwsberichten en conclusies van andere niet-gouvernementele organisaties. De VN-missie reageerde kritisch. Volgens de VN gaat Amnesty voorbij aan de kern van het probleem: dat misdaadbendes kwetsbare mensen exploiteren en dat de autoriteiten langzaam maar zeker succes boeken in de strijd daartegen. Het rapport zou bovendien zijn gebaseerd op verouderde informatie.