Christenvervolging

Ex-moslim Jamil: Oorlog in Jemen creëert kansen voor het Evangelie

De burgeroorlog in Jemen zorgt nu al twee jaar voor chaos en ontwrichting in het land. Voor het Evangelie creëert de oorlog echter nieuwe kansen. Ex-moslims tonen belangstelling voor de Bijbel. De kerk groeit.

Redactie kerk
12 January 2017 14:22Gewijzigd op 16 November 2020 09:33
Vluchtelingenkinderen in een opvangkamp bij de Jemenitische stad Taez, woensdag. beeld AFP, Ahmad Al-Basha
Vluchtelingenkinderen in een opvangkamp bij de Jemenitische stad Taez, woensdag. beeld AFP, Ahmad Al-Basha

Jamil is een van hen. Hij ging van de islam over tot het christendom. Tegen een medewerker van Open Doors in Spanje, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, vertelde hij hoe het is om als christen in Jemen te leven. De Spaanse nieuwsdienst Evangelical Focus publiceerde gisteren zijn verhaal.

Jamil verliet Jemen voordat de oorlog begon, maar keert regelmatig terug om zijn „broeders en zusters” te bemoedigen. „Als christenen voelen we ons als vreemdelingen in ons eigen land”, aldus Jamil. „De oorlog heeft ons laten zien wat er echt toe doet: het volgen van Christus, zelfs al kost dat ons het leven. De Bijbel is duidelijk over wat we kunnen verwachten: lijden is onderdeel van het christelijke leven. Dat is waarom veel Jemenitische christenen echt naar Jezus’ wederkomst verlangen. We verloren zo veel; we zien reikhalzend uit naar de eeuwigdurende vrede die Hij –hopelijk spoedig– zal brengen.”

Jamil groeide op in een moslimfamilie. Toen hij jong was, leerde hij Christus kennen, vertelt hij tegen Open Doors. Dit kostte hem het grootste deel van zijn familierelaties. „Jemenitische moslims zijn opgegroeid met het idee dat een bekering tot het christendom moet leiden tot onmiddellijke uitsluiting van je familie en stam en dat je op die manier lijdt onder de toorn van Allah.”

Dopen

Er is veel veranderd sinds de oorlog uitbrak, zegt Jamil. „Het geweld heeft de kerk enorm beïnvloed. Veel christenen moesten hun gemeenschappen verlaten. Zij hebben zich nu verspreid over het land. Het klinkt raar, maar het feit dat veel christelijke families moesten vluchten, is een grote zegen. Er bevinden zich nu overal christenen, niet alleen op bepaalde plaatsen. Door de crisis en de oorlog heeft God ons de kracht gegeven om het Evangelie te delen waar we ook zijn.”

Hij weet dat sommige predikanten regelmatig nieuwe gelovigen dopen. „Een groeiend aantal moslims in Jemen is erg teleurgesteld in hun religie. Dit is een geweldige kans voor christenen. Niet om hen te laten kennismaken met een nieuwe religie, maar om hun te laten zien dat een relatie met Jezus Christus het antwoord is.”

Christen-zijn in Jemen is nog steeds gevaarlijk, legt Jamil uit. „Voor de oorlog was vervolging door de regering, de gemeenschap en familieleden het grootste probleem. Nu komen de belangrijkste bedreigingen van al-Qaida, IS en vergelijkbare terroristische organisaties. Recent zette een van deze groepen de namen en adressen van een groep bekende christenen op internet. Dit bracht hun leven in gevaar en dwong velen van hen onder te duiken.”

Derde generatie

Toch heeft hij hoop voor de toekomst van Jemen. „De kerk is er nog jong. De eerste generatie christenen die zich bekeerd heeft vanuit de islam is eraan gewend om te vechten voor zijn positie. We zien nu een tweede generatie opgroeien. Die zal helpen om de kerk te laten groeien. Mijn hoop en gebed is dat de derde generatie, hun kinderen, het geloof behoudt en geaccepteerd zal worden in de maatschappij.”


Land in oorlog

Jemen bevindt zich sinds maart 2015 in een verwoestende oorlog. Extremistische groeperingen zoals IS en al-Qaida misbruiken de chaos om hun territorium te vergroten. Hierbinnen dwingen ze hun op de islam gebaseerde wetten af. Er is een enorme hongersnood. Om veiligheidsredenen verlaten de meeste buitenlandse christenen Jemen. De kerk bestaat nu vooral uit enkele honderden moslimbekeerlingen, die op geheime locaties samenkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer