Economie

China wil lager groeitempo economie

China streeft naar een minder hard groeitempo voor zijn economie. Dit maakte de Chinese premier Wen Jiabao donderdag duidelijk tijdens een bijeenkomst met zakenmensen in Brussel. Wen gaf aan voorstander te zijn van een zachte landing om de huidige problemen in de Chinese economie de baas te worden.

ANP/RTR
6 May 2004 16:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

Delen van de economie zijn momenteel oververhit. Zo zijn er tekorten aan kolen, olie en andere ruwe materialen en lopen de producentenprijzen daardoor hard op.

Wen maakte geen concrete maatregelen bekend om de economie te temperen, maar hij zei dat er „tijdig en heel resoluut" zal worden opgetreden.

De Chinese premier, die een aantal landen in Europa bezoekt, riep de Europese Unie op om alle beperkingen voor de export van technologie naar China op te heffen. Deze belemmeringen zijn nog altijd een uitvloeisel van het Europese wapenembargo dat geldt sinds het neerslaan van de studentenbetoging op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Wen sprak van „barrières en obstakels die uit de tijd zijn".

Tijdens een persconferentie na een ontmoeting met voorzitter Prodi van de Europese Commissie zei Wen verder dat hij een studie laat uitvoeren naar de invoering van een wisselkoersmechanisme voor de Chinese munt yuan of renminbi. Volgens Wen moet er een meer „marktgebaseerd" systeem komen. De munteenheid is nu gekoppeld aan de dollar. Door de daling van de dollarkoers werden toch al goedkope Chinese producten nog voordeliger. De EU–economie lijdt daar sterk onder.

Volgens Wen is wel een „zuivere macro–economische situatie" nodig en ook een „voorzichtig bancair systeem" alvorens zo’n wisselkoersstelsel met andere munten er kan komen. Hij noemde donderdag geen datum voor de invoering daarvan.

Wen legde verder de twee hartewensen van China op tafel: opheffing van het wapenembargo en verlening van de status van vrijemarkteconomie. Prodi zei dat de lidstaten de eerste wens aan het bespreken zijn. China’s status van markteconomie, die bepaalde handelsvoordelen oplevert, is onderwerp van studie, zei Prodi verder. „Ik heb opgeroepen tot een versnelling van de evaluatie van China’s status", voegde hij eraan toe, zonder toezeggingen te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer