Duitse politiek dreigt met korten hulp om asielzoekers
In de Duitse politiek gaan steeds meer stemmen op om landen die afgewezen asielzoekers niet willen terugnemen, financieel te straffen. Het parlement discussieerde maandag over een inbreng van de sociaaldemocratische SPD die harde maatregelen voorstaat.
In Europees verband wordt al langer gesproken over financiële sancties voor weigerachtige landen. In Duitsland is het onderwerp na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn actueel geworden, toen bleek dat de Tunesische dader allang naar zijn vaderland had terug gemoeten. Tunesië weigerde echter Anis Amri terug te nemen.
De SPD heeft ook beklemtoond dat minister De Maizière van Binnenlandse Zaken maar eens druk op de betrokken landen moet uitoefenen. Maar de bewindsman liet zondag al weten dat dat geen taak voor hem alleen is. Hij heeft de hulp nodig van zijn collega’s van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Vicekanselier Sigmar Gabriel, tevens partijleider van de SPD en de minister van Economische Zaken, geldt als voorstander van sancties door korting op ontwikkelingshulp.
Bondskanselier Angela Merkel heeft er maandag op aangedrongen dat Duitsland duidelijk vastlegt dat de Noord-Afrikaanse landen Algerije, Marokko en Tunesië veilige landen zijn. Die status maakt een asielaanvraag in Duitsland voor mensen uit deze landen een hopeloze zaak. Talrijke Noord-Afrikanen proberen de uitzichtloze werkloosheid te ontvluchten, onder meer door zich in Europa als politiek vluchteling te presenteren.