Ministerie Israël stond illegaal bouwen toe
Het Israëlische ministerie van Volkshuisvesting heeft de afgelopen drie jaar ongeveer 5,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor illegale bouwactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever. Het geld werd gebruikt voor ’buitenposten’ van Joodse kolonisten, waarvan Israël heeft beloofd die te zullen opdoeken.
Dat schrijft topman Eliezer Goldberg van de Israëlische rekenkamer in een rapport dat woensdag is uitgebracht. Goldberg zegt dat de financiële middelen zijn besteed aan activiteiten die niet de vereiste toestemming van het kabinet of van het ministerie van Defensie hadden of die plaatsvonden op locaties waar nog onduidelijkheid bestond over het eigendomsrecht van de grond.
Het ministerie van Volkshuisvesting wordt geleid door Effie Eitam van de Nationale Religieuze Partij, die de zaak van de kolonisten is toegedaan. Hij huldigt het standpunt dat de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook deel uitmaken van het bijbelse Joodse thuisland. Eitam is een verklaard tegenstander van de zogenaamde routekaart, het internationale vredesplan. Na de publicatie van het rapport beloofde Eitam voor de radio „elke shekel die van de regering komt” aan legale activiteiten te zullen uitgeven.
De illegale steun aan de kolonisten leidt vermoedelijk tot spanningen tussen de VS en Israël. Washington heeft van Jeruzalem geëist dat het alle buitenposten ontmantelt. Het ontruimen en slopen van de posten is volgens de VS onderdeel van de routekaart, het door de VS, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland opgestelde vredesplan voor het Midden-Oosten.
Vrede Nu, een Israëlische beweging die ijvert voor het opgeven van de nederzettingen, meent dat het rapport van Goldberg „alles bevestigt wat wij al acht jaar roepen.” Woordvoerder Yariv Oppenheimer zei dat Vrede Nu een politieonderzoek zal eisen en een aanklacht zal indienen tegen minister Eitam.
Israël heeft woensdag een hoge leider en een van de medeoprichters van de radicale Hamas-beweging vrijgelaten en naar de Gazastrook laten reizen. Tal van juichende aanhangers verwelkomden hem bij zijn huis. Dat meldden ooggetuigen tegenover het Britse persbureau Reuters. De vrijgelaten Mohammed Taha (68) werd in maart 2003 opgepakt tijdens een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp Bureij, in het midden van de Gazastrook.
Taha heeft naar verluidt niets meer met Hamas te maken. Het Israëlische leger wilde niets over zijn vrijlating zeggen. De afgelopen tijd heeft Israël twee leiders van Hamas geliquideerd: sjeik Ahmed Yassin op 22 maart en diens opvolger, Abdel Aziz,Rantisi drie weken later. Taha zei na zijn vrijlating de liquidaties als de wil van God te beschouwen. „Als de vijand denkt onze geest en onze wilskracht te kunnen breken door onze leiders te doden, dan vergist hij zich”, zei hij.
In het noorden van de Westelijke Jordaanoever vond woensdag een ander kopstuk van Hamas de dood. Israëlische militairen schoten de 30-jarige Imad Janadra van de Ezzedin al-Qassam Brigades dood in het dorp Taluza, ten noorden van Nablus, aldus Palestijnse veiligheidsdiensten.