Staatsgeheimen onthuld: mag vlag halfstok bij herdenking ramp op zondag?
Wat besprak de ministerraad daags na de Bijlmerramp in 1992? Dinsdag werd dat bekend tijdens de jaarlijkse Openbaarheidsdag, waarop het Nationaal Archief tal van (overheids)documenten vrijgeeft.
Wat blijkt? Vijf dagen na het neerstorten van het vliegtuig in de Bijlmermeer discussieerde de ministersploeg vooral over de vlaginstructie. Moest er wel of geen oproep komen om de nationale driekleur halfstok te hangen? De nationale herdenking stond immers gepland op een zondag.
Dankzij de notulen van de ministerraad die dinsdag werden vrijgegeven, weten we dat toenmalig premier Lubbers stelde dat zo’n oproep erg „ongebruikelijk” was. Vicepremier Kok en minister Pronk (beiden PvdA) wezen erop dat zoiets ook gebeurt tijdens Dodenherdenking als 4 mei op een zondag valt.
Uiteindelijk werd een compromis gesloten: de overheid zou haar oproep beperken tot overheidsgebouwen – een idee van minister Van den Broek van Buitenlande Zaken. Zo herdacht Nederland op zondag 11 oktober de slachtoffers van de ramp waarbij een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven, onder wie de piloten en een medewerkster El Al.