Consument

Ook in de winter is het goed kamperen

Vakantie, dus tijd om de camping op te zoeken. Pardon, kamperen? Inderdaad, steeds meer kampeerders gaan ook in de winter op pad met de tent of kruipen gezellig in hun caravan.

Sippie Miedema
3 January 2017 15:04Gewijzigd op 16 November 2020 09:29
Ook op een koude winterdag vermaken Marlies van der Zanden en Henk Jan Boll zich prima op camping De Rakken in het Friese Woudsend.  beeld Simon Bleeker
Ook op een koude winterdag vermaken Marlies van der Zanden en Henk Jan Boll zich prima op camping De Rakken in het Friese Woudsend.  beeld Simon Bleeker

Bij aquacamping De Rakken in het Friese Woudsend staat het kampeerterrein deze wintermaanden nog vol met caravans. Vroeger moest het hele terrein leeg zijn. Vaste gasten die hun caravan in Woudsend wilden laten staan, lieten hem verslepen.

Maar sinds een jaar of vijf kunnen de caravans ook op hun plekje blijven staan. Dat scheelt veel werk. En wie een paar honderd euro neertelt, is bovendien het hele winterseizoen welkom.

Voor de camping is winterkamperen een mooie gelegenheid om het seizoen te verlengen. „Uitbreiden kunnen we hier niet meer; maar op deze manier kunnen we wel meer omzet genereren”, zegt beheerder Otto Spoelstra.

Dubbelwandig zeil

De kampeerspullen van tegenwoordig zijn er uitstekend voor geschikt. Moderne caravans zijn geïsoleerd en in de winkels liggen ook voortenten met dubbel­wandig zeil en dikke aluminium profielen.

„Ze heten mobiele caravans, maar ze lijken meer op een chalet”, aldus Spoelstra. Ook zijn er sites om de beginnende kampeerder voor te bereiden op een winterkampeervakantie.

De Rakken zag zijn kansen groeien door het seizoen te verlengen. „Wij zijn er immers zelf ook, dan kunnen we net zo goed gasten ontvangen.”

De camping en de bijbehorende jachthaven zijn eigendom van de gemeente, die ook toestemming heeft gegeven voor het winterkamperen. De faciliteiten worden geëxploiteerd door een stichting. „We hebben hier de basis­faciliteiten. De mensen moeten naar het dorp als ze uit eten willen of voor de boodschappen.”

Luwte

Dit seizoen zijn er 33 winter­kampeerders. Ze zijn er uiteraard niet altijd, maar als het een mooi en zonnig weekeinde is, komen ze weer aanrijden. Nu is het koud en druilerig en heeft De Rakken maar één gast: Henk Jan Boll uit Dieren.

Beheerder Otto Spoelstra gaat even bij hem op bezoek. Boll heeft een mooie plek aan het water. Een beetje in de luwte. Uitzicht op terrein van Staatsbosbeheer. „In het zonnetje zit je hier heerlijk.”

Spoelstra klopt op de caravan. Geen gehoor. De glazen van gisteravond staan nog op 
het tafeltje, maar de eigenaar laat zich niet zien.

Boll is even de hort op, maar telefonisch vertelt hij graag over zijn winterkampeeravontuur. Dit is zijn eerste seizoen op de camping. Hij heeft er speciaal een Finse caravan voor aangeschaft: goed geïsoleerd en met vloer­verwarming. Volgens de fabrikant is het er zelfs bij min 40 graden nog behaaglijk.

Hij is er regelmatig. „Ik zit in de acquisitie in het noorden en dan is het handig om de caravan te hebben als uitvalsbasis. Maar ik ben er ook wel in het weekeinde, met mijn partner. Die vindt het hier ook heerlijk.”

Vaak gaan ze het Hegemermeer op om te varen. Waarom zou je de geneugten van de watersport alleen voor de zomer bewaren? „We zijn echte buitenmensen en houden van rust.”

Geen stromend water

Een klein nadeel van het winterkamperen is het ontbreken van stromend water. Vanwege het risico dat de leidingen stukvriezen, wordt die voorziening afgesloten.

Boll moet zijn dagelijkse voorraad halen uit het sanitair­gebouw, waarvan hij een sleutel heeft. Daar kan hij ook terecht om te douchen. „Stromend water in de caravan is natuurlijk fijn, maar niet per se noodzakelijk.”

Dat vinden Henk en Anneke Beers uit Venlo ook. „Vanaf februari, maart tot en met september, oktober zitten we eigenlijk permanent op de camping. We gaan alleen naar huis als we iets moeten regelen”, melden ze telefonisch. „Onze dochter woont in Friesland en dan zien we onze kleindochter ook nog eens.”

Bootje in jachthaven

De Venloërs komen al twaalf jaar op de camping en sinds het mogelijk is, zijn ze er ook in de winter. „We zijn al over de zeventig, maar we hopen dit nog jaren te kunnen doen.”

Ze hebben een bootje in de jachthaven. „Er is nog heel veel te zien hier. Ook wandelen we graag.” Koud hebben de inwoners van Venlo het nooit. Ze halen gemakkelijk de 22 graden in hun luxe caravan. Per winterseizoen gaan er gemiddeld zo’n acht gasflessen doorheen. „Eerst hadden we ook een elektrisch kacheltje, maar dit is voordeliger.”

natuurkampeerterreinen.nl

Kamperen in koude maanden

Winterkamperen is geen uitvinding van camping De Rakken in het Friese Woudsend. Er zijn meer terreinen die ’s winters kampeerders toe­laten.

Zo heeft Staatsbosbeheer dit seizoen drie natuurterreinen open in de winter. Vorig jaar kampeerden er 70 procent meer kampeerders dan in het jaar ervoor. Zo zijn er honderd winter­kampeerders neergestreken op natuurcamping 
De Vlagberg in het Brabantse Sint Anthonis, meldde Omroep Brabant. Vijf jaar geleden spotte dezelfde omroep op dezelfde camping nog maar één stel.

Boswachter Frank van Kalleveen denkt dat winterkamperen steeds populairder wordt. „Volgens mij is er sprake van een landelijke trend. Er zijn in Nederland 23 campings die in de winter open zijn, en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Winterkamperen neemt een hoge vlucht.

Van Kalleveen is zelf ook winter­kampeerder. „De natuur beleef je veel intenser in de winter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer