Economie

Spanjaard Rato volgt Köhler op bij IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag de Spanjaard Rodrigo Rato als zijn nieuwe directeur aangewezen. De benoeming van Rato is geen verrassing omdat hij de enige serieuze kandidaat was voor de topfunctie.

ANP
5 May 2004 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

De oud-minister van Financiën in het kabinet van premier Aznar nam het op tegen de Egyptische IMF-vertegenwoordiger Mohamed El-Erian. Beiden voerden vorige week gesprekken met de bewindvoerders bij het IMF, maar het was geen geheim dat Rato de aangewezen man was om de internationale instelling te gaan leiden. Rato volgt de Duitser Horst Köhler op, die in maart onverwacht besloot om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van Duitsland.

Met de benoeming van Rodrigo Rato tot directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt de organisatie een gevat onderhandelaar aan de top. De 55-jarige Rato staat te boek als een man die ook onder moeilijke omstandigheden het compromis weet te vinden. Zijn kennis en achtergrond kunnen hem de komende tijd goed van pas komen als het Internationaal Monetair Fonds weer in de slag moet met landen als Argentinië en Brazilië, die een groot deel van de IMF-kredieten opslorpen. Samen met Turkije zijn Argentinië en Brazilië goed voor ruim tweederde van de leningen die het IMF heeft uitstaan.

De Spanjaard Rato was voor veel Latijns-Amerikaanse landen favoriet voor een directeurschap bij het IMF, onder meer vanwege zijn politieke ervaring. Rato kent de regio Latijns-Amerika ook goed door de handelsbetrekkingen tussen Spanje en de regio en de historische banden.

Tijdens zijn eerdere politieke loopbaan was Rato onder meer parlementslid voor de centrumrechtse Volkspartij (PP), maar zijn grootste verdienste is toch zijn ministerschap op Financiën in de afgelopen acht jaar onder oud-premier Aznar.

De IMF-directeur is altijd een Europeaan geweest, zoals de topfunctie van de Wereldbank altijd toevalt aan een Amerikaan. Europa en de Verenigde Staten bezitten 51 procent van het stemrecht binnen het IMF en kunnen zo dus greep houden op beide instellingen uit Washington. Wel gaan steeds meer stemmen op om de benoemingsprocedures te wijzigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer