Frankrijk verkoopt deel goudvoorraad
De Franse minister van Financiën maakte dinsdag bij de presentatie van zijn begrotingsplannen bekend een deel van de Franse goudvoorraad te verkopen. Hij wil op deze wijze het begrotingstekort terugdringen.
Frankrijk heeft dinsdag beloofd het begrotingstekort volgend jaar onder het Europese maximum te houden. Minister van Financiën Nicolas Sarkozy kondigde een pakket maatregelen aan die voor meer geld in de schatkist moeten zorgen. Tegelijkertijd zei hij echter dat het stabiliteitspact flexibel moet worden geïnterpreteerd.
Sarkozy wil de komende vijf jaar 500 tot 600 ton goud verkopen. De opbrengst gaat naar de huidige eigenaar, de Franse centrale bank, maar de rente-inkomsten zijn bestemd voor de Franse staatskas. Deze maatregel moet jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro opleveren. Ook moet de regering doorgaan met het hervormen van de dure gezondheidszorg en minder ambtenaren in dienst houden. Voor iedere twee ambtenaren die met pensioen gaan of ontslag nemen wordt slechts één nieuwe aangenomen. Daarnaast gaan overheidskantoren in de verkoop. Ministeries en andere overheidsorganen gaan 100.000 vierkante meter kantoorruimte verkopen.
Sarkozy wil dat dit jaar al geen cent meer wordt uitgegeven dan de begrote 283,7 miljard euro. Uit uitgelekte officiële cijfers die in Le Monde verschenen blijkt echter dat de overheid zelf twijfelt aan de haalbaarheid van Sarkozy’s streven. Het is waarschijnlijker dat het tekort uitkomt op 4 procent. Vorig najaar besloten de EU-landen Frankrijk en Duitsland geen sancties op te leggen, ook al had dat volgens het pact wel gemoeten. Beide landen hadden de regels drie jaar achtereen overtreden.
De aankondiging van de goudverkoop maakte overigens weinig indruk op de termijnmarkten voor edelmetalen. De goudprijs steeg dinsdag zelfs iets. De Franse plannen passen binnen de nieuwe afspraken die vijftien centrale banken, waaronder de Banque de France, in maart maakten over een geleidelijke verkoop van de goudreserves. Goud fungeert tegenwoordig niet meer als anker voor de wisselkoersen van munteenheden van de grote economieën.