Buitenland

Trump behoudt in kiescollege ruime meerderheid

De muiterij waar tegenstanders van Donald Trump de achterliggende weken op hoopten, is uitgebleven. Het kiescollege van de Amerikaanse staten heeft de Republikein maandag aangewezen als nieuwe president. Een overtuigende meerderheid van de kiesmannen stemde op hem.

W. B. Kranendonk
20 December 2016 10:43Gewijzigd op 16 November 2020 09:23
Trump. beeld AFP, Spencer Platt
Trump. beeld AFP, Spencer Platt

Normaal gesproken is de stemming door het kiescollege een formaliteit die de uitslag van de landelijke verkiezingen moet bevestigen. De media besteden er doorgaans nauwelijks aandacht aan.

Dit keer was het anders. Sommige commentatoren wierpen de achterliggende weken de vraag op of Trump het wel zou redden. Terwijl zijn voorsprong op Hillary Clinton zo groot was dat er sprake zou van een ‘revolutie’ als hij alsnog zou verliezen. Trump had 37 van de binnengehaalde kiesmannen alsnog moeten verliezen, wilde hij onder de 270 benodigde uitkomen. Dat lag niet in de lijn der verwachtingen.

Gebruikelijk is dat een kiesman de uitslag van zijn staat volgt. Desondanks deden tegenstanders van Trump er alles aan om leden van het kiescollege te bewegen hun stem niet aan de Republikeinse kandidaat te geven. Dat had er onder andere mee te maken dat Clinton weliswaar onvoldoende kiesmannen binnenhaalde, maar bij de verkiezingen feitelijk meer stemmen kreeg dan Trump – in totaal 2,86 miljoen. De bezwaarden noemen dat onrechtvaardig.

Een tweede motief voor de opposanten van Trump was dat hij geholpen zou zijn door de gelekte informatie van de Democraten die openbaar was geworden dankzij het werk van Russische hackers. „We krijgen een president met hulp van het buitenland”, zegt de 68-jarige lobbyist Ray-Ellen Kavey.

Het derde is dat Trump volgens zijn tegenstanders weinig respect lijkt te hebben voor feiten, regels en de grondwet. Juist dat laatste is naar hun opvatting de reden waarom de founding fathers (de opstellers van de grondwet in 1787) kozen voor een getrapte verkiezing. Wanneer het volk in zijn onbezonnen­heid een man zou kiezen die niet deugde, was het kiescollege er nog om hem te stoppen.

Alexander Hamilton, een van de founding fathers, schreef dat het college „een morele zekerheid moet bieden dat het ambt van president nooit zal toevallen aan enig man die niet in uitnemende mate beschikt over de benodigde kwalificaties.” Bovendien moest het voorkomen dat „buitenlandse mogendheden een onzuivere invloed krijgen in onze beraadslagingen.” Alsof dit in 2016 was geschreven, stellen critici van Trump.

Gisteren stemden uiteindelijk twee kiesmannen uit Texas –een staat waar Trump won– tegen de Republikein. Hij hield dus een voorsprong van 35. Hillary Clinton raakte vijf van de verwachte kiesmannen kwijt. Vier van de twaalf leden van het kiescollege die de staat Washington vertegenwoordigen, stemden niet op haar. Drie kozen de vroegere generaal en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en één Faith Spotted Eagle, die behoort tot een milieugroep. Op Hawaï kreeg Bernie Sanders nog een kiesman.

Na de stemmingen door de kiesmannen, die in elke staat in het Congresgebouw word gehouden, stonden in bijna alle gevallen buiten opposanten te wachten. Toen de kiesmannen van Utah naar buiten kwamen, riepen zij: „Schaam u.” In New York zong een protestgroep: ”We shall overcome”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer