Kerk & religie

Britse kerk boos om weigeren visa aartsbisschoppen

De recente Britse weigering om drie aartsbisschoppen uit Syrië en Irak visa te verlenen voor het Verenigd Koninkrijk heeft in de Anglicaanse Kerk veel beroering veroorzaakt.

Van onze correspondent
16 December 2016 10:51Gewijzigd op 16 November 2020 09:22
Prins Charles bij de opening van de orthodoxe kerk in Londen.  beeld AFP, Ben Stansall
Prins Charles bij de opening van de orthodoxe kerk in Londen. beeld AFP, Ben Stansall

Anglicaanse geestelijken beschuldigen de Britse regering ervan dat die de vervolging van christenen in Syrië en Irak niet serieus neemt. De anglicaanse vicaris (plaatsvervanger van de bisschop) van Londen, Christopher Phillips, schreef uit protest een open brief aan de regering. Deze werd ook door andere geestelijken ondertekend.

Phillips en anderen willen weten waarom de drie aartsbisschoppen geen visum kregen. De anglicaanse bisschop van Coventry, Christopher Cocksworth, klom eveneens in de pen en stuurde een gelijksoortige brief naar het Britse Hogerhuis.

De geestelijken wilden vorige maand overkomen voor de inwijding van de nieuwe Syrisch-orthodoxe kathedraal in Londen. In de open brief leggen de ondertekenaars de vinger bij het grote verschil tussen de houding van de regering en die van prins Charles en premier May. De prins was bij de inwijding aanwezig en tijdens de dienst werd een felicitatiebrief van May voorgelezen.

Phillips schrijft verder dat de „kerkelijke provincies die door de aartsbisschoppen worden vertegenwoordigd regio’s kennen die door Islamitische Staat zijn veroverd. Christenen hier werden onderworpen aan de meest wrede vormen van vervolging.”

Reden voor de afwijzing van de visumaanvragen was onder meer dat de aartsbisschoppen niet genoeg geld zouden hebben voor hun verblijf. Tevens vreesde de overheid dat ze in Engeland wilden blijven.

Volgens de Britse kerkleiders „kan niemand deze redenen serieus nemen.” Ze hopen dan ook dat hun protest zal leiden tot een beleidswijziging, zodat kerkelijke leiders uit gebieden waar christenen worden vervolgd, vrij kunnen reizen om aandacht te vragen voor christenvervolging in hun regio.

Project Open Doors

Ondertussen probeert vanuit hetzelfde Verenigd Koninkrijk een Syrische christen aandacht te vragen voor de situatie van christenen in zijn geboorteland. Rami 
–een schuilnaam– werkt voor het project ”Hoop voor het Midden-Oosten” van Open Doors. Zijn familie woont in West-Aleppo. Rami schat dat 80 procent van zijn geloofsgemeenschap Aleppo inmiddels heeft verlaten. Toch is de kerk daar niet leeg, „omdat nieuwkomers hun plaatsen innemen.”

Met zijn project wil Rami christenen wereldwijd samenbrengen die de wens delen dat het christendom in de toekomst in Syrië aanwezig blijft. De presentie van christenen in het Midden-Oosten is volgens hem om meer dan één reden belangrijk voor de Arabische samenlevingen. Zo hebben zij hier altijd belangrijke bijdragen aan geleverd én garandeert hun aanwezigheid diversiteit, een tegengif voor extremisme.

Rami is daarom de petitie ”One Million Voices of Hope” begonnen, die hij op Wereldvluchtelingendag volgend jaar hoopt aan te bieden aan de Verenigde Naties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer