SGP-leider heeft Beethoven en Bach in zijn hart
Voor wie het nog niet wist: SGP-fractievoorzitter Van der Staaij houdt van klassieke muziek. De afgelopen week was hij iedere ochtend rond halfelf op Radio 4 te horen in ”De Klassieken”.
Presentator Ab Nieuwdorp is in dat programma op zoek naar het ”klassieke hart” van een bekende Nederlander. Deze mag vijf favoriete muziekstukken uitkiezen, die in de uitzending gedraaid worden. Bij Van der Staaij werd dat muziek van Bach, Händel, Beethoven, Saint-Saëns en Grieg. Interessant detail: een van de werken, die van Bach, was in januari ook de favoriet van CU-leider Gert-Jan Segers, toen deze in hetzelfde programma figureerde.
In het gezin waarin Van der Staaij (48) opgroeide, speelde muziek geen grote rol. Dat veranderde toen hij op 10-jarige leeftijd van Vlaardingen naar Tiel verhuisde en de platenspeler z’n intrede deed. Zo ging de jonge Kees met muziek van Beethoven, Mozart en Händel aan de slag. Een van die stukken, ”Für Elise” van Beethoven, kwam hij jaren later in Colombia op straat weer tegen. „Heel gek. Je denkt: dat kan niet, we zijn hier in Zuid-Amerika. Dan besef je in één keer weer hoe ontzettend internationaal die klassieke muziek is.”
Op het Van Lodenstein College in Amersfoort bracht muziekdocent Cees het Jonk hem in aanraking met Saint-Saëns’ bekende ”Carnaval des animaux”. Later kwam Bach in beeld. Van der Staaij vertelde dat hij jarenlang de gewoonte had om op zondag de cantates van Bach bewust te luisteren. Een van de cantates die indruk hebben gemaakt, is ”Wachet auf, ruft uns die Stimme” (BWV 140). „Zulke prachtige, indrukwekkende tonen die daar aangeslagen worden.” De inhoud van de tekst, over de noodzaak om waakzaam te zijn, was niet nieuw voor de politicus. „Daar heb ik in preken ook wel wat over gehoord. Maar die muziek… Niet aards meer, bijna. Zo waanzinnig mooi hoe Bach dat in die cantates vormgeeft.”
De ”Peer Gynt” van Grieg duikt steeds op in het leven van Van der Staaij: via zijn vrouw Marlies die dwarsfluit speelt, en via zijn kinderen die op pianoles zitten. Vooral het deel ”Morgenstimmung” spreekt aan: „Echt een ochtendlied. Je dag is al goed als je die muziek gehoord hebt. Een feest om naar te luisteren.”
Vrijdag koos Van der Staaij het deel ”For unto us a child is born” uit Händels ”Messiah”. Dat oratorium komt in adventstijd altijd weer van zolder, vertelde hij. Een paar jaar geleden was hij met zijn vrouw in de Grote Kerk in Den Haag bij een uitvoering van de ”Messiah”. Toen hij het programmaboekje kreeg uitgereikt, viel het hem op dat het stuk eigenlijk helemaal uit Bijbelteksten bestaat. „Daar moest ik eigenlijk wel een beetje om glimlachen. Ik zag allemaal collega’s uit de Tweede Kamer zitten. Mensen die niet naar kerken gaan zitten hier de hele avond Bijbelteksten aan te horen. De kerk zat stampvol. Dat vond ik bijzonder; dat daar geen aanstoot aan wordt genomen, maar dat het juist mooi wordt gevonden.”
Lees ook: Ab Nieuwdorp verrast luisteraars Radio 4 graag met mooie muziek (RD 21-11-2016)