Gelderse Vallei pakt fijnstof veehouderij aan
Een gezonde leefomgeving in de Gelderse Vallei voor mens en dier, met behoud van een innovatieve veehouderijsector. Daarvoor gaan agrarische belangenorganisaties, kennisinstellingen, de provincie Gelderland en de gemeenten Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeel zich gezamenlijk inzetten.
Een soort apk voor bestaande veehouderijstallen is een van de maatregelen die worden genoemd in het maandag gepresenteerde ”Manifest gezonde leefomgeving veehouderij”. Het document is een reactie op de constatering eerder dit jaar dat er met name in het gebied tussen Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeel sprake is van verhoogde concentraties fijnstof, geur en ammoniak. De lokale veehouderij draagt daar –naast andere oorzaken– in belangrijke mate aan bij, aldus de betrokken partijen.
De concentraties werken belemmerend voor uitbreidingen, zowel van bedrijven als van bijvoorbeeld woningen, stellen de ondertekenaars van het manifest. „Er zijn echter op dit moment te weinig praktische, haalbare en betaalbare technieken beschikbaar om de uitstoot te verminderen. Dat komt onder andere doordat de bestaande wet- en regelgeving innovatieve ontwikkelingen niet meer stimuleert (en betaalt).”
Met lokale maatregelen die de negatieve werking van de veehouderijsector op de luchtkwaliteit beperken, zijn zowel de inwoners als de ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische ondernemers en het dierenwelzijn gebaat, menen de bestuurders.
Het manifest spreekt van „een stevige, maar rechtvaardige aanpak.” Proefprojecten zijn gericht op haalbare en betaalbare technieken voor zowel nieuwe als bestaande stallen die de uitstoot van fijnstof, geur en ammoniak verminderen.
„Aanpak bij de bron, en daarmee ook verbetering van het stalklimaat, heeft de voorkeur”, aldus het manifest. „De kennisinstellingen ondersteunen bij verdere ontwikkeling van bestaande technieken en denken mee bij de ontwikkeling van nieuwe technieken. Door samenwerking wordt ook de stap gemaakt naar daadwerkelijke toepassing in de bedrijfsvoering.”
De partijen die het manifest onderschrijven zijn LTO Gelderse Vallei, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de afdelingen Stroe/Wekerom en Ederveen van het Agrarisch Jongeren-Kontakt, de afdeling Woudenberg van de PlattelandsJongerenGemeenschap Utrecht, de gemeenten Ede, Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude, Omgevingsdienst De Vallei, de provincie Gelderland en Wageningen University & Research.
Ook het Poultry Expertise Centre, het nieuwe, in Barneveld gevestigde kenniscentrum voor een duurzame en innovatieve pluimveehouderij, doet mee. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft volgens de partijen laten weten het initiatief te verwelkomen en graag het gesprek aan te gaan over de vraag hoe het Rijk ondersteuning kan bieden.