Buitenland

Wetenschappers doen oproep aan Trump

Meer dan 800 Amerikaanse klimaat- en energie­deskundigen roepen hun nieuwe president, Donald Trump, op om de klimaatverandering ernstig te nemen.

IPS
8 December 2016 11:26Gewijzigd op 16 November 2020 09:17
BORDEAUX. Smog boven de Franse stad Bordeaux. Voor klimaatwetenschappers wordt het tijd om daar wat aan te doen om klimaatverandering te beperken. In de VS riepen deze week wetenschappers aankomend president Trump op dit probleem serieus te nemen.  beeld
BORDEAUX. Smog boven de Franse stad Bordeaux. Voor klimaatwetenschappers wordt het tijd om daar wat aan te doen om klimaatverandering te beperken. In de VS riepen deze week wetenschappers aankomend president Trump op dit probleem serieus te nemen. beeld

Trump, die de klimaatverandering eerder een „Chinese hoax” noemde, beloofde tijdens zijn campagne het Amerikaanse klimaatbeleid terug te draaien. Hij benoemde aan het hoofd van zijn transitieteam ook klimaat­ontkenners.

Meer dan 800 wetenschappers en energiedeskundigen uit 46 verschillende staten reageren in een open brief in het nummer van het tijdschrift Scientific American dat deze week uitkwam.

„We dringen er bij u op aan om onmiddellijk actie te ondernemen tegen de klimaatverandering die door de mens is veroorzaakt en om die actie ook vol te houden”, schrijven de wetenschappers. „We schrijven u als bezorgde individuen, die erkennen dat de wetenschap ondubbelzinnig is en dat de Verenigde Staten iets moeten doen.”

De wetenschappers wijzen Trump erop dat klimaatverandering een bedreiging vormt voor de Amerikaanse economie, nationale veiligheid en volksgezondheid. „Op dit kruispunt in de geschiedenis kijken landen naar de VS om een leiderspositie in te nemen en stappen te ondernemen om de wereldwijde inspanningen te versterken, niet te verzwakken”, schrijven ze.

Trump moet daarvoor zes cruciale stappen zetten, te beginnen met het stimuleren van hernieuwbare energie en de afbouw van de Amerikaanse afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Daarnaast moeten de VS voorbereid worden op de gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen, droogte en bosbranden.

Als vierde stap moet de regering-Trump publiek erkennen dat de klimaatverandering een echte, onmiddellijke en door de mens gecreëerde bedreiging is. De regering moet ook wetenschappelijke adviseurs en kabinetsleden aanstellen die de wetenschap als basis nemen voor hun beslissingen.

Tot slot mag Trump het klimaatverdrag van Parijs niet opblazen. „De VS terugtrekken uit dat verdrag –het product van 25 jaar onderhandelen tussen vrijwel alle landen ter wereld– zou onze beste kans ondermijnen om een gevaarlijke klimaatverandering te vermijden.” Hierdoor zouden de VS het initiatief overlaten aan de EU en China, schrijven ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer