Buitenland

Spaanse regering wil grip op imams en moskeeën

De Spaanse regering overweegt toezicht op moskeeën en imams in te stellen om het islamitische extremisme een halt toe te roepen. Minister van buitenlandse zaken Miguel Angel Moratinos heeft dit maandag gezegd. ‘Ik denk dat het belangrijk is te weten wat er vrijdags in de verschillende gebedsdiensten wordt gezegd’, aldus Moratinos tegenover het televisiestation Telecinco.

AP
3 May 2004 15:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

De rechters die het onderzoek naar de treinaanslagen van 11 maart leiden zeggen dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen, de later omgekomen Tunesiër Serhane Ben Abdelmajid Fakhet, onder jeugdige moslims in Madrid tot een heilige oorlog opriep. Bekenden van Fakhet hebben gezegd dat hij veelvuldig de grootste moskee van Madrid bezocht. Bij de aanslagen vonden 191 mensen de dood.

Minister van binnenlandse zaken José Antonio Alonso kondigde dit weekeinde een wetsontwerp aan op grond waarvan toezicht kan worden gehouden op imams en andere geestelijken. Alonso stelt dat de regering weliswaar geen imams kan benoemen, maar dat de overheid wel mag eisen dat zij op de hoogte wordt gesteld van de identiteit van een imam of andere voorganger ‘en wat hij in de moskee of kerk gaat zeggen’.

De oppositie staat kritisch tegenover de voorstellen. De conservatieve Volkspartij noemt ze ongrondwettig. Verenigd Links stelt dat moslims die niets met terrorisme te maken hebben, over één kam worden geschoren met radicale moslims. De Islamitische Commissie, een orgaan dat de overheid over geloofszaken adviseert, verwierp vorige maand een suggestie van een immigrantenorganisatie om toezicht in te stellen op moskeeën en imams.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer