Bonden in zee met verzekeraars
De FNV gaat een actieve rol spelen in de sociale zekerheid. De vakcentrale ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege de ingrepen in de WW en de WAO. FNV Bondgenoten is al met verzekeraars in gesprek.
Dat zeggen voorzitter L. de Waal van vakcentrale FNV en voorzitter H. van der Kolk van de grootste vakbond van Nederland (FNV Bondgenoten) maandag in Het Financieele Dagblad. „We zitten bij de verzekeraars beter dan bij de overheid”, aldus De Waal.
Op een 1-mei-bijeenkomst heeft De Waal dit toekomstbeeld geschetst. „We moeten langzamerhand tot de conclusie komen dat neerleggen van goede ideeën in Den Haag niet meer de juiste weg is”, zei hij. „We zullen het initiatief naar ons toe moeten halen.”
De Waal vindt dat het kabinet het najaarsakkoord op vrijwel alle punten aan zijn laars lapt. „Wat mij betreft is dit kabinet bezig het najaarsakkoord in de prut te helpen”, aldus De Waal zaterdag in Culemborg. In het najaarsakkoord beloofden de bonden geen loonsverhoging te eisen. In ruil daarvoor beloofde het kabinet veel bezuinigingen in de sociale zekerheid uit- of af te stellen. De Waal kwam in zijn toespraak tot de slotsom dat het „allemaal anders is gelopen.”
De FNV-voorman ging in zijn toespraak onder meer in op de zogeheten levensloop, een term die in zijn ogen een steeds hollere kreet wordt. Eerder deze week bleek dat het overleg tussen werkgevers en de vakbeweging over de toekomst van het vroegpensioen en een nieuwe regeling voor verlofsparen in een impasse dreigt te raken. Het kabinet heeft de sociale partners vorige week onder druk gezet om voor 1 mei met een eensgezind standpunt te komen, maar dat is nog niet gelukt.
In een toelichting gaf de FNV-voorman vanmorgen aan dat de afbraak de laatste tijd zo snel gaat dat de vakbeweging wel verplicht is er iets tegenover te stellen. „Bijna niemand komt meer in de WAO en de WW is voor jongeren vrijwel onbereikbaar. Als de politiek niet meer optreedt als schild voor de zwakken en alleen maar onzekerheid en geen perspectief biedt, moeten wij wel”, aldus De Waal. Hij denkt aan „pensioenachtige arrangementen. We gaan natuurlijk niet zelf polissen verkopen.” Met de verzekeringsmaatschappijen valt wel te praten. „Zij verdienen graag een centje.”
FNV Bondgenoten is dit pad al ingeslagen. Van der Kolk is in gesprek met verzekeraars voor een ziektewet/WAO-polis. „We onderzoeken wat voor producten we in de markt kunnen zetten.” Het liefst wil hij inkomensverzekeringen in de CAO afspreken, met een premiekorting voor vakbondsleden. „Maar in het meest negatieve geval overwegen we die producten zelf aan te bieden.”
In het kader van CAO-onderhandelingen heeft de bond werkgevers in onder meer de metaalsector en de agrarische sector al op de hoogte gebracht. Van der Kolk hoopt dat werkgevers meebetalen aan de polissen.
Jan Willem van den Braak van werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet in de opmerkingen steun voor „decollectivering.” Hem valt op dat De Waal niet meer de strijd aanbindt met het kabinet over de kleiner wordende verzorgingsstaat.
Ook het Verbond van Verzekeraars is niet verrast. „Ik kan me voorstellen dat De Waal het heeft gehad met het publieke systeem”, zegt directeur E. Fischer. Verzekeraars staan open voor collectieve contracten voor bondsleden.
Het CNV is eveneens boos over de opstelling van het kabinet. In dagblad Trouw verklaart voorzitter D. Terpstra vanochtend dat minister De Geus de vakbeweging „een klap in het gezicht geeft” door niet meer te praten over VUT en levensloopregeling. Als het kabinet dat in al zijn arrogantie doet, dan zeg ik: Jullie gaan met je rug naar de samenleving staan. En voorspel ik: Over twee jaar, bij de verkiezingen, krijgen jullie de rekening gepresenteerd. En daarin zullen wij het voortouw nemen.”