Intocht kerstman Maastricht nieuwe traditie?
Maastricht heeft dit jaar naast de traditionele intocht van Sinterklaas ook een officieel een ontvangst van de kerstman. De goedlachse dikzak komt 7 december per stoomtrein aan. Daarna gaat hij met een door rendieren getrokken arrenslee naar zijn verblijf op de kerstmarkt op het Vrijthof.
„Eerst gaan we Sinterklaas op 6 december uitwuiven en de volgende dag verwelkomen we die andere kindervriend. Het is de bedoeling dat we dit elk jaar gaan doen. We willen een nieuwe traditie vestigen”, zegt Simone Rutten van VVV Maastricht.
Een nieuwe traditie? Het lijkt met elkaar in tegenspraak, maar Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (Kien) kijkt er niet van op: „Het zou inderdaad best een nieuwe traditie kunnen worden. Maar het moet dan wel betekenis hebben. De commercie maakt enorm veel gebruik van tradities, maar als die tradities geen functie meer hebben, verdwijnen ze weer.”
Volgens Strouken is er steeds meer belangstelling voor grote openbare feesten met optochten en lichtjes. „Maar zo’n feest moet dan wel betekenis hebben en een historisch verhaal. Zo’n evenement kan de sociale cohesie versterken en de eigen identiteit benadrukken. Daar zijn mensen naar op zoek.”
Strouken vindt het ook goed dat Sint in Maastricht eerst netjes wordt uitgewuifd. „Daarmee sluit je duidelijk een periode af en kan een nieuwe periode beginnen. Vroeger dachten mensen dat het ongeluk zou brengen als de verschillende periodes niet goed afgesloten zouden worden.”
Met de intocht van Santa Claus heeft Maastricht overigens niet de primeur. Tien jaar geleden kwam de kerstman al aan in Noordwijk en Rotterdam. In Noordwijk leidde dat tot protesten uit het hele land van onder meer sintverenigingen. Volgens Rutten is er in Maastricht nog geen onvertogen woord gevallen over de komende intocht van de kerstman. „We zijn niet bang voor protesten, omdat we Sinterklaas uitzwaaien. Dat is een waardige afsluiting.”
Evenals de sint neemt de kerstman veel gezelligheid en geschenken mee, weet de organisatie te melden. Volgens Strouken staan alle feesten in de winterperiode al eeuwenlang in het teken van ‘geven en delen’ en past de kerstman hierin. „Dat geven begon vroeger al met Sint Maarten. Er was in november al weinig eten en mensen moesten al zuinig zijn. Velen waren hongerig en de armen gingen langs de deuren om te bedelen waarbij ze een lied zongen. Ook met kerst en rond oudjaar werd altijd veel gegeven.”
Liefhebbers kunnen tot en met 1 januari een bezoek brengen aan de woning van de kerstman op het Vrijthof, een replica van zijn huis in Santa Claus-dorp in Lapland.