Koenders steunt formele pauze gesprek Turkije
Onder druk van de Tweede Kamer gaat het kabinet in de Europese Unie pleiten voor het formeel stilleggen van de toetredingsonderhandelingen van de EU met Turkije. Dat zegde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag de Kamer toe.
Voorwaarde is wel dat het voor een beperkte periode is en dat alle landen van de EU ermee eens zijn, benadrukte de bewindsman. Zijn eigen PvdA had eerder in het debat gevraagd om de gesprekken een half jaar stil te leggen om een „duidelijk signaal” aan Turkije te geven dat de mensenrechtensituatie moet verbeteren.
Koenders verzette zich in eerste instantie hiertegen. Belangrijk is wat het „meest effectief” is voor de mensenrechten. Hij heeft grote zorgen over de ontwikkelingen in Turkije op dit vlak. Verder liggen de gesprekken volgens hem al jaren stil. Ook vraagt de Turkse oppositie om de banden niet door te snijden, aldus de minister.
Hij probeerde de Kamerleden tegemoet te komen door de zogenoemde EU-associatieraad met Turkije speciaal voor deze kwestie bijeen te roepen. Dat gebeurt alleen als er „grote problemen” zijn, zei hij. Op die manier zou een signaal aan de regering in Ankara worden afgegeven.
Maar de Kamer bleef vasthouden aan een tijdelijke formele bevriezing van de toetredingsgesprekken. Uiteindelijk stemde Koenders hiermee in. „Maar het is geen revolutionaire stap die u voorstelt want de onderhandelingen zijn al comateus.”
Dinsdag stemde de PvdA nog tegen een voorstel van de SP om de toetredingsgesprekken op te schorten. Volgens PvdA-Kamerlid Marit Maij is er een verschil tussen opschorten of stilleggen van gesprekken. D66 noemde het „juridisch geneuzel”. De VVD wil de gesprekken met Turkije niet stoppen omdat je die kunt gebruiken als „drukmiddel”, aldus Kamerlid Anne Mulder.