Politiek

Commandanten squadrons weg om declaraties

Op de Vliegbasis Eindhoven zijn de commandanten van Squadron 334 en 336 vervangen om overtredingen met declaraties. Dat meldden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf dinsdag. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft de Tweede Kamer laten weten dat „enkele sleutelfiguren” worden vervangen.

ANP
29 November 2016 13:05Gewijzigd op 16 November 2020 08:59

Beide bevelhebbers zijn niet ontslagen, maar krijgen volgens bronnen een andere functie. Zij waren ervan op de hoogte dat regels werden overtreden bij dienstreisdeclaraties van dagelijkse reizen naar en van een cursuslocatie in Hoofddorp. Een commissie heeft hier onderzoek naar gedaan. Defensie hoopt met de personeelswisseling een noodzakelijke „cultuurverandering te verwezenlijken” op de vliegbasis.

Beide squadrons levert bemanningen en transportvliegtuigen. Bij de 334 gaat het om de KDC-10 en de Gulfstream IV. Onder de 336 vallen de C-130 Hercules transportvliegtuigen.

In juli bracht Defensie naar buiten dat mogelijke ‘financiële integriteitsschendingen’ op de vliegbasis werden onderzocht. „Als de meldingen kloppen, gaat het om ernstige misstanden”, liet de kort daarvoor aangetreden commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, toen in een verklaring weten.

In oktober meldde het ministerie dat naar aanleiding van het onderzoek sommige procedures zouden worden aangescherpt, maar dat er er geen sprake was van verkeerde declaraties en privégebruik van defensiemiddelen door personeel. Er werden tien meldingen van fraude onderzocht. Volgens de commissie was er geen sprake van een concreet vermoeden van een misstand of strafbaar feit. Aanvullend onderzoek naar de declaraties heeft nadien uitgewezen dat er feitelijk sprake was van overtreding van de regels.

De SP wil met de minister een debat over de kwestie.

De advocaten die drie officieren van het 336 Squadron bijstaan, vinden het tijd dat het hele onderzoeksdossier, dus met de geanonimiseerde gespreksverslagen, wordt gedeeld met de Tweede Kamer. „Cliënten zijn de verdachtmakingen beu en willen dat de negatieve aandacht stopt. Zij herkennen zich niet in het beeld dat wordt geschetst en stellen dat er geen sprake is van ernstige misstanden”, aldus de advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer