„Gezondheidszorg EU moet beter”
De levensverwachting in de EU is in de meeste landen gestegen tot boven de tachtig jaar, een recordhoogte. Tegelijk lijden 50 miljoen Europeanen aan chronische ziekten en sterven jaarlijks meer dan een half miljoen mensen nog tijdens hun werkzame leven aan ziektes die te voorkomen zijn.
Dat blijkt uit een gezamenlijk gezondheidsonderzoek van de Europese Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat woensdag in Brussel werd gepresenteerd. Volgens de onderzoekers kosten voortijdige sterfgevallen de Europese economie elk jaar zo’n 115 miljard euro.
Volgens Angel Gurría, secretaris-generaal van de OESO, kunnen „veel meer levens worden gered als het niveau van de gezondheidszorg in de EU wordt verbeterd.” De zorg moet efficiënter, toegankelijker en beter gericht op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de verouderende bevolking.
Ook wees hij op de gevolgen van de economische crisis op de Europese gezondheidszorg, waar bezuinigingen aan de orde van de dag zijn. In Griekenland bijvoorbeeld is 30 procent geschrapt in de zorg. Volgens EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) overlijden veel Europeanen bovendien aan ziektes die zijn gerelateerd aan risico’s die kunnen worden voorkomen, zoals roken en overgewicht.
Eind volgend jaar presenteert de Europese Commissie ‘gezondheidsprofielen’ van alle 28 lidstaten afzonderlijk, met een analyse van de staat waarin de zorg verkeert.
Uit het huidige rapport blijkt dat de EU-landen gemiddeld 9,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan zorg besteden, in Nederland is dit 10,8 procent. De kwaliteit van de Nederlandse zorg wordt in vergelijking met andere lidstaten goed genoemd.