Binnenland

„Grootouderboom kan fantastische vruchten geven”

Bidden voor en met de kleinkinderen. Kinderen dienen en oprecht geïnteresseerd zijn in wat de kleinkinderen meemaken. Dat zijn volgens ds. K. van Velzen taken die christengrootouders mogen vervullen.

Gijsbert Wolvers
18 November 2016 20:55Gewijzigd op 16 November 2020 08:41
Ds. Kees van Velzen. beeld Christenen voor Israël
Ds. Kees van Velzen. beeld Christenen voor Israël

Ds. Van Velzen, tot eind deze maand voorganger van de (evangelische) Christengemeente in Huizen, spreekt morgen in Hardinxveld-Giessendam tijdens de Grootouderdag van stichting Generatio. Deze organisatie onder leiding van oud-directeur van Chris Rob Hondsmerk wil via het „doorgeven van Gods principes” werken aan gezonde huwelijken en christelijke opvoeding.

Ds. Van Velzen (63) is groot­vader van drie kleinkinderen. Met waardering spreekt hij over zijn eigen opa Van Velzen, die aan het avondmaal in Krabbendijke deelnam, en over oma Westrate, die hem motiveerde zijn theologiestudie in Heverlee af te maken.

Als het grootouders wordt gegeven, hebben ze wel zeventig jaar invloed op hun nakomelingen, aldus de predikant. „Het doel in het christenleven is vrucht dragen. De vorming van een vrucht duurt lang. Oude bomen kunnen niet meer zo effectief vruchten dragen, maar ze geven wel fantastische exemplaren.”

De effectiviteit waarmee ouders hun kinderen moeten opvoeden, kan de relatie negatief beïnvloeden. „Zij moeten letten op dingen als: heb je je kamer nog niet opgeruimd, heb je je fietsband nog niet opgepompt? Grootouders hebben meer rust. Daarom hebben zij kansen hun kleinkinderen over de Heere God te vertellen en hen in te prenten dat het dienen van Hem het allermooiste is.”

Hoe moet je als grootouders omgaan met kleinkinderen die opgroeien in een gezin dat kerk en geloof vaarwel heeft gezegd?

„Afhaken is het meest smartelijke dat een christenouder kan overkomen. Ik heb een evangelist gekend van wie één zoon als zendeling werd vermoord en van wie één zoon een flitsende carrière had, maar niet meer geloofde. „Die geestelijke dood is veel erger dan de natuurlijke”, zei hij.

Toch zie je in het tweestammen­rijk dat een zoon van een ongelovige koning soms een ommekeer kan brengen in het rijk. De overdracht van geloofszaken kan richtinggevend zijn voor volgende generaties. Blijf voor en zo mogelijk met de kleinkinderen bidden en het geloof voorleven. Pleit daarbij op het verbond. Bid én vast voor je kleinkinderen.

Ik ken een jongen wiens opa vermoedelijk zijn leven lang voor hem heeft gebeden. Die opa heeft het waarschijnlijk niet meer meegemaakt, maar deze jongen is later tot geloof gekomen.

Ongelovige kinderen kunnen hun ouders zelfs het gebed kwalijk nemen. Maak het bespreekbaar, probeer creatief te zijn in het bereiken van je kleinkinderen en wees wijs. Dat houdt in ieder geval in dat grootouders in geen geval kleinkinderen voortrekken. Of ze met of zonder het geloof worden opgevoed, heb ze allen even lief.”

Hoe kunnen grootouders die geen zekerheid hebben van het geloof toch over het geloof spreken met hun kleinkind?

„Prijs wel degelijk de Heere aan. Spreek over Wie God is vanuit de Psalmen. Mijn vader zei: „Zonder de Psalmen zou het niet kunnen.” En besef: geloof is 100 procent eigen verantwoordelijkheid en 100 procent gave van God.”

Rond echtscheiding van hun kinderen nemen ook de problemen van grootouders toe. Wat adviseert u?

„Trek nooit partij, al is een van beiden nóg zo ontrouw geweest. Het zou erin kunnen resulteren dat je je kleinkinderen nooit meer ziet. Ook dat is zeer smartelijk.”

Hoe bent uzelf grootvader?

„Onze kleinkinderen van 9, 7 en 5 zien we een paar keer per maand. ’s Zomers gaan we vaak rijden met onze oude BMW cabrio, en we stoppen dan bij een ijssalon. En we knuffelen veel.

Wij zijn op afroep beschikbaar voor onze kinderen. Zij moeten hun gezin draaiende houden en wij willen hen daarbij helpen, bijvoorbeeld door de zorg voor hun kinderen even over te nemen.

Probeer via sociale media contact te houden met je kleinkinderen, trakteer ze, wees oprecht geïnteresseerd in wat hun bezighoudt. En durf een functioneringsgesprek te houden over hoe je het doet als grootouder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer