Economie

IHC’ers boos over „mager” sociaal plan

Medewerkers van scheepsbouwconcern Royal IHC die bij de vorige maand aangekondigde reorganisatie hun baan kwijtraken, dreigen met een aanzienlijk minder gunstig sociaal plan te maken te krijgen dan collega’s die bij de vorige reorganisatie moesten vertrekken.

Redactie economie
17 November 2016 11:17Gewijzigd op 16 November 2020 08:37
beeld Cees van der  Wal
beeld Cees van der Wal

Dat bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst die de vakbonden in Alblasserdam hadden belegd. Naar schatting 300 IHC’ers uitten daar hun teleurstelling en boosheid over het „magere” directievoorstel. „Het verschil met het vorige sociaal plan, waarvan de looptijd nog niet is afgelopen, is groot. Het komt erop neer dat de ontslagvergoeding met de helft of meer omlaaggaat. Ook op de begeleiding van werk naar werk wordt bezuinigd”, aldus FNV-bestuurder Marry van der Stel vanmorgen.

Vertrekken

Omdat de vorige reorganisatie nog niet is afgerond, kan dit betekenen dat straks mensen op dezelfde dag vertrekken, maar tegen heel verschillende voorwaarden. „Dat is niet uit te leggen”, vindt CNV-bestuurder Piet Verburg.

Wat verder kwaad bloed zet, is het feit dat branchegenoot Neptune momenteel door tijdelijke buitenlandse werknemers scheepssecties laat bouwen in opdracht van IHC. „Dat gebeurt op de oude IHC-locatie in Hardinxveld, die door Neptune is gekocht”, zegt Van der Stel. Morgen zitten de bonden weer met de directie om de tafel. „Onze insteek is een sociaal plan met een vergelijkbaar niveau als het vorige”, zegt Verburg.

IHC wil 425 van de overgebleven 2300 banen schrappen. Vorig jaar verdwenen al bijna 500 vaste arbeidsplaatsen. Ook honderden inleenkrachten verloren toen hun werk. Het bedrijf haalt veel minder orders binnen dan gepland.

Demonstratie

Ook andere Nederlandse scheepsbouwers zetten vaste medewerkers op straat. FNV en CNV roepen hun leden daarom op om op 
28 november in Alblasserdam te demonstreren. Het protest richt zich met name op de grootschalige inzet van flexkrachten, die volgens Van der Stel vaak slecht betaald worden.

Melanie Blonk, onderhandelaar namens de reformatorische vakorganisatie RMU, zegt dat er begin november bij IHC nog bijna 800 tijdelijke arbeidskrachten aan het werk waren. „Bij de vorige reorganisatie was afgesproken dat alle tijdelijke contracten eerst zouden worden beëindigd. Dat is dus ongelofelijk misgegaan. De RMU vindt dat vaste medewerkers niet moeten worden verdrongen door overwegend niet-Nederlandse uitzendkrachten, zoals nu gebeurt.”

Volgens Blonk had het IHC-personeel erop gerekend dat het lopende sociaal plan ook voor toekomstige reorganisaties zou gelden. „Zoals het er nu naar uitziet moeten we echter over allerlei onderdelen opnieuw onderhandelen. Dat zal tijd vergen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer